ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediere in perioada de proba


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara! M-am angajat acum 1 luna jumatate, iar primele 3 luni erau de proba; firma merge foarte prost din punct de vedere financiar si au inceput sa dea oameni afara, se pare ca a venit si randul meu; postul nu va fi desfiintat si din cate am inteles vor lua pe altcineva din firma (cu o vechime mai mare dar care acum face cu totul altceva si la un nivel mai jos, inclusiv salariul) care va trece in locul meu si va face in plus si ce facea inainte.
As dori sa-mi spuneti ce drepturi am (am studii superioare si eram pe postul de analist vz.) si ce trebuie sa semnez.
Multumesc!

Adaugata in: Concediere Vanzari
Green Day
 User  Green Day
a intrebat la 05 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Green Day la 17 Sep. 2012
Fiind in perioada de proba, angajatorul poate dispune concedierea prin notificare, numai daca dvs semnati pentru primirea ei. Altfel ea nu isi produce efectele, caz in care contractul curge mai departe.

Daca ati semnat pentru notificare si aveti 12 luni in ultimele 24 stagiu minim pentru somaj, atunci puteti beneficia de acest drept, incetarea pe parcursul perioadei de proba permitand acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Sep. 2012
Daca ar fi sa judecam dupa legea somajului, incetarea pe parcurul perioadei de proba ar fi motiv neimputabil salariatului.

In plus, numai in CCM, contract individual sau regulament intern se poate stabili in ce conditii se acorda aceste compensatii. Somajul se acorda numai in conditiile legii, respectiv daca se face dovada ca in 60 de zile de la absolvire nu a fost posibila incadrarea pe o pozitie corespunzatoare pregatirii si nu a fost depasit acel termen de 12 luni. Daca la data absolvirii salariatul era incadrat in munca, nu are dreptul la somaj in baza statului de absolvent.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Green Day la 14 Sep. 2012
Nu puteti beneficia de compensatii individuale la incetarea CIM in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba. Aceste compensatii se pot acorda la incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana lor.

Art. 67 din codul muncii republicat
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marin Marin
 User Marin Marin
a raspuns la intrebare la 07 Sep. 2012
Buna seara!
Contractul a fost incheiat pe durata nedeterminata?
Daca da atunci vi se aplica prevederile Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Veti semna de luare la cunostinta si veti primi un exemplar al notificarii prevazute de alin (3).

De salariu compensatoriu puteti beneficia daca e stipulat in contractul individual sau in contractul colectiv (daca exista) sau in Regulamentul de ordine interioara!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Green Day
 User Green Day
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Sep. 2012
In afara de plata zilelor muncite mai pot benficia si de altceva, exemplu - salariu compensatoriu? Asta in situatia in care asa cum am spus eram in perioada de proba.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 06 Sep. 2012
Intr-adevar, angajatorul va poate inceta CIM in perioada de proba pe baza unei notificari.
Art. 31 din codul muncii republicat
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Perioada de proba de 90 de zile se negociaza pentru contracte incheiate pe perioada nedeterminata.
Fiind absolvent de studii superioare puteti beneficia de indemnizatie de somaj in baza art 17 al.2 si art 40 din Legea 76 din 2002 daca nu au trecut 12 luni de la absolvire.
Angajatorul ar putea beneficia de subventie de la AJOMF ca v-a incadrat, caz in care nu aveti 12 luni de la absolvire. Poate este doar o temere a dumneavoastra, nu prea s-ar justifica incadrarea daca deja angajatorul ar avea interes sa renunte la serviciile dvs.

Alte intrebari despre Concediere