ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediere la revenire din concediu crestere copil(O. 148/2005)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt salariata din 2009 cu CIM pe perioada nedeterminata. In intervalul iulie 2010-iulie 2012 am beneficiat de concediu si indemnizatie pentru crestere copil conform O.148/2005. Am revenit la serviciu la sfarsitul concediului, adica in iulie 2012 si mi-a fost inmanata o decizie de preaviz de 20 zile lucratoare insa , intervalul precizat pentru preaviz nu are decat 19 zile lucratoare. In decizie sunt anuntata ca postul meu va fi desfiintat si ca mi se va desface CIM la implinirea termenului de preaviz.

Intrebari:
Datorita faptului ca au gresit perioada de preaviz, este valabila decizia?
Este legal sa-mi desfaca CIM inainte de 6 luni?
Am dreptul la indemnizatie de somaj in caz de concediere?

Va multumesc anticipat.

Ghita Oana
 User  Ghita Oana
a intrebat la 01 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Aug. 2012
Art. 6 0 OUG 148/2005
(4) Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

In plus, daca persoana a fost in concediu pentru crestere copil, cu siguranta exista cele 12 luni la care faceti referire, altfel nu i s-ar fi acordat acest concediu, iar calculul indemnizatiei se va face in baza lor.

ART. 1 - OUG 148/2005
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in vrsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2012
Ca sa beneficiati de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 12 luni calculat cu respectarea articolului de mai jos
Art 35 din Legea 76 din 2002
1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2012
Sesizati angajatorului aceasta neregula, in mod normal preavizul este de 20 de zile lucratoare, iar ziua in care este acordarii si ziua incetarii nu fac parte din durata lui.

Referitor la interdictia de concediere, aceasta se aplica numai in cazul copiilor nascuti dupa data de 01.01.2011, parintii intrand sub incidenta prevederilor OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul persoanelor care au intrat in concediu crestere copil in baza OUG 148/2005 aceasta prevedere nu se aplica, nefiind prezenta in cuprinsul Ordonantei.

Alte intrebari despre Concediere