ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediere pe art. 65 dupa ccic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Speta mea este urmatoarea: trebuie sa ma intorc la serviciu in august 2012 (expira cei 2 ani de cic). Postul meu s-a desfiintat conf. legii - executor bancar. Restul colegilor care au ramas in banca au trecut pe post de juristi. Am facut cerere de reintegrare in munca - astept raspuns. Nu am fost notificata de banca in urma desfiintarii postului. Eu o sa primesc alt post, preaviz, salariu compensatoriu? In preaviz lucrez 4h sau 8 h/zi si daca pot cumula astfel incat sa lucrez 8h/zi, 10 zile sau doar cu acordul angajatorului? Cum mi se pune la dispozitie CCM la nivel de unitate si la care ma raportez, la cel vechi de cand m-am angajat sau la cel existent in perioada in care o sa primesc preavizul? Multumesc!


Adaugata in: Concediere
Cornelia Spiridon
 User  Cornelia Spiridon
a intrebat la 05 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

15 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Iul. 2012
Dizolvarea este cu totul altceva, nu este insolventa. Potrivit legii, dizolvarea ia nastere ca urmare a trecerii timpului stabilit ca durata a societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale, hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat - pentru motive temeinice, falimentul societatii, alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii. Nu este acelasi lucru cu insolventa sau reorganizarea judiciara.

Reorganizarea judiciara are ca scop crearea unui plan, a unei propuneri prin care debitorul (angajatorul) aflat in insolventa si-a putea redresa activitatea, astfel incat sa isi poata achita datoriile catre creditori. De cele mai multe ori reorganizarea se soldeaza cu desfiintari de posturi din motive economice si pentru reducerea costurilor companiei, in asa fel incat angajatorul sa poate atinge scopul aminitit si sa nu intre in faliment. Astfel ca odata dispusa concedierea ca urmare a desfiintarii postului, se acorda preavizul legal. De altfel, Legea insolventei prevede acordarea unui preaviz de 15 zile lucratoare, fata de cele 20 din Codul muncii, ca o situatie de exceptie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Iul. 2012
Reorganizare judiciara nu inseamna incetarea activitatii, ea este declansata ca urmare a declararii si intrarii in insolventa. Insolventa insa nu presupune incetarea automata a activitatii, nu este falimentul. Ea duce la desfiintarea unor posturi. Daca erau unul si acelasi lucru, legea nu le preciza separat, reorganizarea judiciara si falimetul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Iul. 2012
La reorganizare judiciara, contractele de munca inceteaza in baza art. 56 al.1 litera a din Codul Muncii si nu pe baza de preaviz .Este o incetare de drept.
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) ... precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Iul. 2012
Salariul compensatoriu se acorda daca acest lucru este prevazut in contractul colectiv de munca sau daca vorbim de o concediere colectiva. Reducerea programului de lucru pe durata preavizului are loc daca in contractul colectiv apare aceasta prevedere, altfel angajatorul nu are obligatia legala de a aplica o astfel de reducere. Va raportati la CCM actual iar consultarea continutului lui o puteti face in urma unei solicitari adresate angajatorului dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Iul. 2012
Incetarea are loc efectiv dupa efectuarea preavizului, nu anterior. astfel ca desfiintarea poate interveni pe durata CIC, iar dupa finalizarea lui salariata va intra in preaviz conform legii, incetarea avand loc dupa expirarea perioadei de preaviz. Din speta doamnei, dat fiind faptul ca ceilalti colegi au fost reincadrati, reiese clar o reorganizare judiciara. Daca dna nu a primit decizie de incetare pana acum inseamna ca exista sanse ca modificarea sa fie aceeasi, respectiv sa fie reincadrata pe un alt post, daca pregatirea si experienta o permite si daca acel post exista.

Posturile se pot desfiinta cat timp contractul este suspendat, este o cauza a reorganizarii judiciare sau falimentului, mentionata de lege ca posibilitate de incetare pe perioada suspendarii contractului, spre exemplu in timpul concediului medical, de maternitate, CCC, etc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2012
Multumesc pentru atentionare. Am preluat textual din spusele doamnei Cam.
Desfiintarera posturilor pe timpul suspendarii contractulor individuale de munca intervine numai ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. Bineinteles, aceasta masura se aduce la cunostinta salariatilor prin decizie, la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii. Posturile nu se defiinteaza atat timp cat salariatii au contractul individual de munca suspendat, pentru ca ar atrage implicit incetarea acestora in timpul suspendarii ceea ce nu este permis.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Iul. 2012
Decretul nr. 287/14.11.2011 se refera la acordarea gradului de general de brigada cu o stea unui colonel din SRI. Probabil, este vorba despre Legea nr. 287/14.12.2011 privind unele masuri referitoare la organizarea activitatii de punere in executare a creantelor apartinand institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare.
Desfiintarea postului in perioada in care doamna Cornelia Cam se afla in CCC nu este ilegala. Ilegala ar fi fost incetarea CIM in aceasta perioada, ceea ce nu s-a intimplat.
In rest, imi mentin opinia deja exprimata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Iul. 2012
Postul de pe care ati intrat in CCC fiind deja desfiintat, nu sunt decat 2 alternative sa va inceteze CIM cu art. 65 din codul muncii sau sa va ofere alt post corespunzator pregatirii profesionale. Oricum daca va ofera alt post trebuie sa intervina o modificare de contract de munca prin act aditional, deci sa intervina o negociere. Dvs. sunteti in masura sa decideti ce aveti de facut pe mai departe. E adevarat ca masura cu protectia locului de munca pana la 6 luni se aplica mamicilor care au beneficiat de indemnizatie copil dupa OUG 111 din 2010 care a intrat in vigoare cu data de 01.01.2011. Dvs. ati beneficiat de indemnizatie pentru CCC in baza OUG 148 din 2005 in care nu era prevazuta aceasta masura de protectie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Marian Vasile la 07 Iul. 2012
Asa cum spune doamna, postul s-a desfiintat cat avea contractul de munca suspendat, ceea ce nu trebuia sa se intample.Postul s-a desfiintat datorita decretului nr. 287/ 14.11.2011
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Iul. 2012
1. Daca doamna termina concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani in august a.c., inseamna ca a beneficiat de prevederile OUG. nr. 148/2005, si nu de cele ale OUG nr. 111/2010.
Cf. OUG nr. 111/2010 :
Art. 1
Prevederile art. 2-29 reglementeaza drepturile care se acorda persoanelor ai caror copii se nasc incepind cu data de 1 ianuarie 2011,

In acest conditii, nu exista niciun impediment legal pentru angajator sa decida concedierea datorita desfiintarii postului, iar salariatul concediat va beneficia de toate drepturile prevazute in contractul individual de munca si in contractul colectiv la nivel de unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cornelia Spiridon
 User Cornelia Spiridon
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Iul. 2012
Ca sa fiu si mai explicita: cand ma intorc la serviciu ma protejeaza vreo lege sa nu ma concedieze sau nu? Sunt obligati sa ma mai tina 6 luni pe legea veche pe care am intrat in cic sau nu? Sunt obligati sa-mi ofere un alt post conf. pregatirii sau nu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2012
Atat timp cat ati avut CIM suspendat pentru crestere copil si alte suspendari de altfel ,nu se desfiinteaza postul. In conditiile in care primiti preaviz de concediere , acesta trebuie sa fie de cel putin 20 zile lucratoare. Daca prin CCM la nivel de banca ,pe perioada preavizului este prevazuta ca masura de protectie sociala reducerea la jumatate a timpului de lucru , atunci puteti opta penntru un program de lucru care va este mai avantajos. De salarii compensatorii beneficiati in conditiile in care in CCM sunt prevazute aceste compensatii la concediere.
Va raportati la CCM in vigoare , nu cel existent la data incheierii CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cornelia Spiridon
 User Cornelia Spiridon
a raspuns userului Cornelia Spiridon la 05 Iul. 2012
Si in cazul in care mi se ofera alt job si se doreste sa se incheie un contract pe perioada determinata si pe alt salariu este legal avand in vedere ca eu am avut contractul suspendat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cornelia Spiridon
 User Cornelia Spiridon
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Iul. 2012
Postul s-a desfiintat datorita decretului nr. 287/ 14.11.2011 in care se precizeaza ca functia de executor bancar se desfiinteaza , deci nu are legatura nici cu falimentul bancii, nici cu reorganizarea. Ce e de facut in aceasta situatie?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2012
Postul pe care ati functionat , pe perioada cat ati avut CIM suspendat ,se poate desfiinta numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

ART. 25 din OUG 111 din 2010
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 60 din codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Daca va incudeti ca unitate in aceasta situatie CIM inceteaza in baza art 56 al. 1 itera a , fara preaviz, este o incetare de drept a CIM pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii
.Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) ...precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
Se vor aplica prevederile CCM existent, valabil la data incetarii CIM.

Alte intrebari despre Concediere