ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere pentru desfiintare post in Asociatie Proprietari


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa clarific urmatorul aspect: in asociatia de proprietari exista femeie de servici, femeie care este mai mult absenta decat prezenta, nu face ceea ce trebuie sa faca...si tot asa. Atat proprietarii cat si membii Comtetului Executiv, doresc sa se dispenseze de ea, dar in mod legal! O solutie ar fi externalizarea serviciului de curatenie, sau gasirea altei persoane.
-Pt externalizare pasii sunt: se emite decizia de desfiintare post cu art 67 intrand si in somaj. In respectiva decizie trebuie sa fie mentionate 20 zile lucratoare de preaviz. Cat are voie sa munceasca in perioada preavizului, daca acum in CIM are 3 ore/zi? Dupa finalizarea preavizului se intocmeste decizia de incetare. Cand se raporteaza in revisal, in ultima zi de preaviz, sau imediat in prima zi dupa terminarea preavizului? Cum se fac comunicarile catre angajat atat pt desfiintare post cat si pt incetare, prin posta si in ce termene?
Se poate un model de decizie desfiintare post?
-Pt gasirea altei persoane, ar fi sa i se aduca la cunostinta celei care este inca pe post- fisa postului (deoarece nu are acum) sa i se faca evaluare si sa i se desfaca CIM pt necorespundere? In ce termene se pot face acestea?

Si inca ceva, se poate ca femeia de serviciu sa aiba Conventie civila? Stiu ca acestea au caracter ocazional, dar se poate lua in calcul ca ar veni de doua ori pe sapt sa faca curat? Ar fi taxele putin mai mici fata de CIM!

multumesc

Mioara Baditoiu
 User  Mioara Baditoiu
a intrebat la 18 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mioara Baditoiu
 User Mioara Baditoiu
a raspuns userului Mioara Baditoiu la 20 Iul. 2015
Buna ziua,
revin la acest subiect, transmitandu-va urmatoarele: se desfiinteaza postul de femeie de serviciu in asociatia de proprietari in urma Hotararii Adunarii Generale, S-a emis o decizie de desfiintare post pt externalizare serviciu. I s-a adus la cunostinta aceasta decizie intr-o zi cand a venit la serviciu, a refuzat sa semneze de luare la cunostinta, insa i s-a trimis dupa aceea prin Posta aceasta notificare. Nu s-a primit inca confirmarea de primire de la posta, dar pers in cauza a transmis ca a refiuzat sa primesca plicul intuind sau stiind despre ce este vorba! Cum se procedeaza in aceasta situatie? Mai are loc desfiintarea de post si fara a lua la constinta prin semnatura femeia de serviciu? Decizia de desfiintare post a fost emisa cu data de 10 iulie, iar preavizul expira pe 6 august. Deci cu 7 august se emite decizia de incetare. Mentionez ca in decizia/notificarea privind desfiintarea de post nu s-a oferit un alt loc de munca, neexistand un alt post!Multumesc foarte mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mioara Baditoiu
 User Mioara Baditoiu
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Iun. 2015
multumesc foarte mult pentru raspunsul bine documentat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Iun. 2015
In cazul absentelor nemotivate de la locul de munca, ar trebui ca in RI sa apara prevazute sanctiunile aplciate in astfel de situatii. Daca ele sunt altele decat avertismentul scris, recurgeti la derularea cercetearii disciplinare pentru a putea aplica sanctiunea corecta.

Pasii cercetarii disciplinare sunt urmatorii:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iun. 2015
Art. 67 din Codul muncii nu este temei de concediere. Desfiintarea postului se face in baza art. 65 (1) din Codul muncii, cu preavizul stabilit in contract, a carui durata nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

Pe perioada preavizului va avea acelasi program de lucru ca si pana atunci, de 3h/zi. Contractul produce in continuare efecte pana la incetarea lui. Incetarea are loc dupa finalizarea preavizului, in ziua urmatoare ultimei zile lucrate. Raportarea in Revisal se face la data incetarii sau in ziua lucratoare imediat urmatoare, daca incetarea are loc intr-o zi nelucratoare.

In cazul desfiintarii postului salariatul este anuntat printr-o notificare scrisa in care sunt mentionate motivele desfiintarii postului cat si perioada preaviului, si in care este precizat un alt post vacant pe care il poate ocupat, daca el exista.

Dupa finalizarea preavizului salariatei i se comunica incetarea prin decizie semnata la primire. Notificarea si decizia se pot trimite si prin posta cu confirmare de primire.

Dupa desfiintare postul ar trebui reinfiintat dupa minim 45 de zile, termen in care salariata poate contesta decizia in instanta de judecata.

Daca desfiintati postul prin externalizarea seriviciului angajarea altei persoane in locul ei iese din discutie.

Se poate, daca intr-adevera munca ei ar un carcter ocazional al activitatii. Daca are un program stabilit, de x ore / saptamana, cu x zile si aveti grija sa nu intre la categoria muncii dependente, cum este ea descrisa de codul fiscal.

ART. 7 Definitii ale termenilor comuni

(1) In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlului VI, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

2. activitate dependenta - orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.


Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu G Stancu Gratiela Petrescu Marius Ion alexei delimart Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024