ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere reducere activitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
In firma noastra se reduce activitatea, fapt ce duce la concedierea mai multor angajati si trimiterea lor in somaj.
Numarul de angajati din firma este de 44.
1. In baza carui articol li se vor desface CIM? Art 65 al 1? Sau art. 66 (concediere colectiva)?
2. Ce acte trebuie intocmite si ce acte trebuie date angajatului?
3. Este obligatoriu ca oamenii sa primeasca preaviz de 20 zile lucratoare?
4. In cazul in care oamenii vor fi in preaviz cum vor fi pontati in pontaj? Va fi obligatoriu sa se prezinte la locul de munca?
Multumesc mult!

Adaugata in: Concediere
Patricia Negru
 User  Patricia Negru
a intrebat la 20 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Oct. 2014
Art 66 din Codul muncii clasifica concedierea in functie de numarul de salariati afectati de aceasta masura , cand este vorba de mai multi salariati concedierea este colectiva (un anumit numar raportat la numarul total de salariati).
Art. 68 Codul muncii
(1) Prin concediere colectivă se ?nţelege concedierea, ?ntr-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are ?ncadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are ?ncadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are ?ncadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau ?n calcul şi acei salariaţi cărora le-au ?ncetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
Art. 69 Codul muncii
(1) ?n cazul ?n care angajatorul intenţionează să efectueze concedieri colective, acesta are obligaţia de a iniţia, ?n timp util şi ?n scopul ajungerii la o ?nţelegere, ?n condiţiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, cu privire cel puţin la:
a) metodele şi mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariaţi care vor fi concediaţi;
b) atenuarea consecinţelor concedierii prin recurgerea la măsuri sociale care vizează, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaţilor concediaţi.
(2) ?n perioada ?n care au loc consultări, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor să formuleze propuneri ?n timp util, angajatorul are obligaţia să le furnizeze toate informaţiile relevante şi să le notifice, ?n scris, următoarele:
a) numărul total şi categoriile de salariaţi;
b) motivele care determină concedierea preconizată;
c) numărul şi categoriile de salariaţi care vor fi afectaţi de concediere;
d) criteriile avute ?n vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) măsurile avute ?n vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
f) măsurile pentru atenuarea consecinţelor concedierii şi compensaţiile ce urmează să fie acordate salariaţilor concediaţi, conform dispoziţiilor legale şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
g) data de la care sau perioada ?n care vor avea loc concedierile;
h) termenul ?năuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.
(3) Criteriile prevăzute la alin. (2) lit. d) se aplică pentru departajarea salariaţilor după evaluarea realizării obiectivelor de performanţă.
(4) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se menţin indiferent dacă decizia care determină concedierile colective este luată de către angajator sau de o ?ntreprindere care deţine controlul asupra angajatorului.
(5) ?n situaţia ?n care decizia care determină concedierile colective este luată de o ?ntreprindere care deţine controlul asupra angajatorului, acesta nu se poate prevala, ?n nerespectarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), de faptul că ?ntreprinderea respectivă nu i-a furnizat informaţiile necesare.
In conformitate cu art. 75 din Codul Muncii, salariatii au dreptul la un termen de preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.. Codul muncii stabileste expres ca, pe durata preavizului, contractul individual de munca produce aceleasi efecte ca si pana acum.





Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024