ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu Medical in contract determinat de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am un contract de munca pe doi ani incheiat in ianuarie 2014, zilele trecute am descoperit ca sufar de cancer pulmonar .Este posibil ca angajatorul meu sa ma concedieze in aceasta perioada de contract din cauza ca nu voi putea munci pentru ca imi voi lua concediu medical pentru tratarea bolii ?Ce se intampla daca boala nu se vindeca pana la sfarsitul perioadei contractuale , se prelungeste contractul sau nu ?
Va multumesc !
Cu toata consideratia!

Olteanu Alexandru
 User  Olteanu Alexandru
a intrebat la 17 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
In cazul in care dupa expirarea dreptului la concedii medicale nu va veti vindeca, la recomandarea medicului specialist puteti sa fiti evaluat privind capacitatea de munca de medicul expert de asigurari sociale si in urma acesteia sa fiti propus pentru pensie cu incadrare in grad de invaliditate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului olteanu alexandru la 17 Feb. 2014
In cazul in care contractul de munca inceteaza in timpul concediului medical, acesta este preluat in plata de catre Casa de sanatate, prin prezentarea certificatului medical eliberat de medicul prescriptor. Pana la incetarea contractului de munca el este platit de angajator, primele 5 zile fiind suportate din bugetul propriu, iar restul din bani FNUASS. Pentru perioada acoperita de FNUASS el isi poate recupera banii de la Casa de sanatate, printr-o cerere insotita de D112 si certificatele medicale, depunsa in 90 de zile de la data la care dvs. aveati dreptul la indemnizatie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Olteanu Alexandru
 User Olteanu Alexandru
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Va multumesc pentru raspuns !
Inca ceva : in cazul unei reorganizari juridice sau faliment , cine plateste concediul medical , tratamentul?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Judecand insa dupa data la care ati inceput activitatea la acest angajator, tind sa cred ca raportul dvs de munca nu va inceta de drept in timpul concediului medical, cat timp nu intrat intr-un alt tip de medical imediat in continuare celui pentru neoplazie. Ar urma sa fiti in concediul medical maxim 1 an si 6 luni pentru aceasta boala din durata totala a contractului de 2 ani. Iar daca intrarea in concediu a avut loc imediat dupa angajare, cu atat mai mult exista sanse sa aveti inca undeva la 4 luni de contract dupa ce finalizati concediul medical. Iar in cele 4 luni se poate ivi posibilitate prlungirii contractului, daca angajatorul opteaza pentru aceasta varianta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Intrarea in concediu medical nu poate reprezenta o cauza de concediere a salariatului, ar incalca legea daca angajatorului ar folosi acest temei pentru o eventuala concediere.

In calitate de salariat pe perioada determinata, asa cum prevede Codul muncii repulicat, aveti aceleasi drepturi ca cel incadrat pe perioada nedeterminata, cu mici diferente, si anume ca cel dintai poate expira, iar acest lucru se intampla la data trecuta in contract.

Puteti intra in concediu medical atat timp cat este necesar. Pentru neoplazii aveti dreptul la concediul medical de pana la 1 an, cu posibilitate de prelungire pana la 1 an si 6 luni, asa cum prevede OUG 158/2005. Prelungirea se poate face numai de catre medicul expert al asigurarilor soclae (Casa de Pensii).

Art. 13
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de
muncă este mai mare ?n cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
..................
b) un an, cu drept de prelungire p?nă la un an şi 6 luni de către medicul expert al
asigurărilor sociale, ?n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi
urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, ?n funcţie de stadiul
bolii;

Acest tip de concediu medical, spre deosebire de cel pentru boala obisnuita, nu presupune existenta unui stagiu minim de cotizare pentru a fi acordat.

Este bine sa stiti insa ca odata acordat concediul medical, prin certificat emis de medic, contractul de munca se suspenda de drept, iar pe parcursul suspendarii angajatorul are posibilitatea de a incadra un suplinitor, o persoana care sa va tina locul, dar numai cu contract pe perioada determinata. Contractul sau ar trebui sa inceteze de drept la revenirea dvs in unitate, asa cum prevede Codul muncii repulicat.

Tot Codul muncii stabilieste ca atunci cand pe perioada suspendarii contractului de munca intervine o cauza de incetare de drept, aceasta cauza prevazleaza. Cu alte cuvinte, este una din putinele situatii permise de lege cand angajatorul poate inceta contractul de munca in timpul concediului medical. Din punct de vedere legal angajatorul nu este obligat sa prelungeasca acest tip de contract ca urmare a intrarii in concediu medical.

Iar referitor la o eventuala concediere in timpul concediului medical, pana la expirarea contractului de munca la data prevazuta in cuprins, aceasta este posibila numai in cazul declansarii unei proceduri de faliment, reorganizare judiciara sau daca angajatorul se dizolva in conditiile legii. Orice alt temei de concediere in timpul medicalului nu este permis.

Alte intrebari despre Concediere