ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediul de risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna, sunt insarcinata in 12 saptamani, firma la care lucrez (de 5 ani) este intr-un proces de reorganizare judiciara. Pot fi concediata daca i-am anuntat din timp si in scris si am confirmarea de primire a acestei. In octombrie urmeaza sa primesc decizia de concediere si preaviz conform planului de reorganizare si concediere colectiva. Daca intru in concediu de risc maternal pana intru in prenatal inainte de expirarea preavizului o sa pot lua indemnizatie pt crestere copil? Multumesc mult.

Adaugata in: Concediere
Ela Brie
 User  Ela Brie
a intrebat la 27 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ela brie la 29 Aug. 2013
Nu ne-am inteles. Daca intrati in concediu de risc maternal sau medical el poate dispune concedierea in timpul lor, in situatia mentioanta, dar va trebui sa va acorde preaviz de minim 20 de zile lucraotare asa cu prevede legea. Totodata, daca sunteti in preaviz si intrati in medical, indiferent de tipul lui (de risc, obisnuit sau de maternitate), preavizul se va suspenda asa cum prevede Codul muncii republicat. El se va relua si finaliza dupa revenirea din medical, daca nu intrati direct in CIC.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ela Brie
 User Ela Brie
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2013
deci daca o sa intru in concediu medical, sau de risc maternal angajatorul nu o sa poata efectua incetarea raportului de munca vis-a-vis de persoana mea chiar daca este vorba de reorganizare judiciara?multumesc mult
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ela brie la 29 Aug. 2013
Da, daca intrati in concediu medical in timpul preavizului, acesta din urma se suspenda conform legii, ceea ce inseamna ca sunteti in continuare salariata unitatii pana la finalizarea preavizului si aveti calitatea de asigurat. Ea va inceta odata cu finalizarea preavizului si incetarea raportului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ela Brie
 User Ela Brie
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2013
buna!
revin cu o nelamurire: in cazul in care intru in concediu medical din preav de concediere sau inainte de a primi preavizul o sa mai am calitatea de asigurat... in vederea internarii cu ocazia nasterii?sau trebuie sa-mi platesc contributia la casa de asigurari?
multumesc mult
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ela Brie
 User Ela Brie
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Aug. 2013
multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Aug. 2013
Din somaj puteti intra in concedii medicale, concediul pentru maternitate sarcina si lauzie dar si in crestere copil. Toate aceste tipuri de concedii duc la suspendarea indemnizaitiei de somaj si implici prelungirea perioadei de acordare. Pentru ca el poate fi reluat ulterior la cerere, si finalizata perioada cu lunile ramase neparcurse la data suspendarii.

Ca somer indemnizat vi se aplica obligatia efectuarii a minim 42 de zile de lauzie, pentru ca vi se platesc contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii medicale de catre Agentia de Ocupare a Fortelor de Munca, de unde veti primi somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2013
Din pacate da, intr-un astfel de caz se poate dispune concedierea chiar daca ati anuntat in scris angajatorul. Daca intrati in concediu de risc maternal vi se va suspenda preavizul si deci prelungi in consecinta, iar ulterior puteti intra in concediu prenatal si sa prelungiti in continuare preavizul, daca doriti. Dar daca firma se dizolva intre timp, va inceta si concediul de risc maternal pentru ca el se acorda doar de catre angajator.

Concediul de risc se acorda insa in baza unui raport de evaluare intocmit de catre angajator impreuna cu medicul de medicinia muncii si in cuprinsul caruia acesta din urma recomanda concediul de risc. Altfel nu aveti cum sa il primiti.

In cazul in care inceteaza contractul de munca inainte sa nasteti, puteti depune dosar pentru indemnizatie de somaj, daca aveti 12 luni stagiu de cotizare in ultimele 24 anterioare depunerii cererii pentru somaj. Perioada se va lua in calcul la stabilirea indeplinirii conditiei celor 12 luni anterioare nasterii pentru acordarea indemnizatiei de crestere copil. (art. 2 din OUG 111/2010 stabileste conditiile de acordare a acestui drept - vedeti aici continutul lui: http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html).

Alocatia de stat o puteti primi de asemenea, la cerere, dupa nasterea copilului, valoarea ei fiind de 200 de lei pana la 2 ani.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024