ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Conediere.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un salariat vrea sa mearga in somaj - indeplineste conditiile....
Dupa cat timp mai poate societatea angaja alt salariat pe aceeasi meserie - la acelasi atelier?
Dar la alt atelier mentionez ca atelierul are alt specific de munca?

Lica Balan
 User  Lica Balan
a intrebat la 14 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2011
Intuiesc ca postul respectiv nu urmeaza sa fie desfiintat motiv pentru care concedierea trebuie sa aiba la baza un alt motiv obiectiv si neimputabil salariatului prin care sa se dispuna desfacerea CIM. Altfel, salariatul nu va beneficia de somaj, daca motivul desfacerii CIM este imputabil lui. In cazul in care motivul desfacerii CIM este imputabil salariatului, atunci puteti reocupa postul oricand fara a fi nevoie sa anuntati salariatul privind intentia dvs de a incadra o persoana pe postul respectiv.

Singura perioada mentionata in Codul muncii privind reocuparea postului in urma unei concediat se adreseaza salariatului concediat prin procedura de concediere colectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2011
Legea nu prevede o perioada in care postul trebuie sa ramana liber, de la momentul concedierii titularului de post pana la o eventuala reocupare a postului.

Pentru ca salariatul sa poata insa beneficia de somaj, conditia de baza este ca incetarea CIM sa se faca pe motive neimputabile salariatului. De regula aceste motive sunt fie desfiintarea postului fie reducerea simtitoare a activitatii pe postul respectiv. In cazul in care concedierea se face pentru aceste motive, angajatorul este oblgigat prin lege sa prezinte salariatului toate posturile vacante in cadrul companiei potrvit pregatirii sale profesionale, iar daca acesta refuza incadrarea pe unul din posturile respective poate fi dispusa concedierea. In momentul in care postul este reinfiintat insa, legea prevede obligativitatea angajatorului de a anunta fostul angajat privind aceasta modificare. Daca salariatul isi prezinta refuzul privind reincadrarea atunci puteti angaja o alta persoana.

Daca detineti posturi disponibile in cadrul altui atelier, potrivit pregatirii progesionale sau experientei salariatului, ar trebui sa ii aduceti la cunostinta acest lucru. Altfel concedierea se presupune ca nu respecta prevederile legale.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024