ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Consecintele concedierii colective in timpul insolventei


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul in care o firma se afla in insolventa se pot face concedieri colective in temeiul art 86 (6) din Legea insolventei coroborat cu art 65(1) din Codul Muncii. In acest caz angajatorul este obligat doar sa respecte preavizul de 15 zile lucratoare, fara alte demersuri. Intrebarile sunt:
-  este totusi nevoie, in acest caz, sa fie informat AJOFM-ul si ITM-ul?
- pentru aceste concedieri colective este obligatorie acodarea de salarii compensatorii? (contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu prevede asta)
- pe durata celor 45 zile de la data efectuarii concedierii colective mai pot fi facute angajari pe posturile desfiintate sau pe alte posturi?
Procedura concedierii colective este simplificata in cazul insolventei, dar oare consecintele sun aceleasi ca in cazul unei concedieri colective "obisnuite" ?
Va multumesc.

Adaugata in: Concediere
I M
 User  I M
a intrebat la 04 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Oct. 2012
Art. 74 - Codul muncii
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Oct. 2012
ANOFM este instiintat, daca este vorba de vacantarea postului si nu de desfiintarea lui. In situatia de fata vorbim de desfiintare si nu de vacantarea posturilor.

Salariatii concedieri prin concedieri colective beneficiaza de compensatii in temeiul OUG 98/1999 privind protecţia socială a persoanelor ale căror contracte individuale de muncă vor fi desfăcute ca urmare a concedierilor colective.

Art. 23
Salariatii disponibilizati prin concedieri colective de la angajatorii care intra in procedura de lichidare sau faliment beneficiaza de masurile de protectie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, daca:
a) procedura de lichidare are loc potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare, si disponibilizarea personalului se realizeaza in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii adunarii generale a actionarilor prin care s-a dispus dizolvarea si lichidarea societatii comerciale;
b) procedura de faliment are loc potrivit prevederilor Legii nr. 64/1995, completata si modificata prin Legea nr. 99/1999, iar disponibilizarea personalului se realizeaza in termen de 60 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii sau de ridicare a dreptului debitorului de a-si conduce activitatea;
c) procedura de lichidare are loc potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997, completata si modificata prin Legea nr. 99/1999, iar disponibilizarea personalului are loc in termen de 60 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de lichidare;
d) in cazul companiilor nationale si al altor societati comerciale de transporturi maritime sau fluviale care se lichideaza sau care intra in procedura de faliment, termenul de 60 de zile curge de la data debarcarii sau de la data emiterii deciziei de repatriere luate de lichidator pentru personalul navigant aflat pe navele in curse internationale sau aflate sub stare de arest, sechestru, retinere sau avarie in porturi straine.

Art. 28
Plata compensatorie reprezinta o suma neimpozabila al carei cuantum lunar este egal cu salariul mediu net pe unitate, realizat in luna anterioara disponibilizarii.
Art. 29
(1) Salariatii disponibilizati prin concedieri colective in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de plati compensatorii, daca au fost incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata si au o vechime in munca, la angajatorul care i-a disponibilizat, de minimum 6 luni, realizata in ultimele 12 luni inaintea disponibilizarii.
(2) In cazul in care salariatii sunt disponibilizati de angajatorii rezultati in urma divizarii, fuziunii sau privatizarii, la care au fost transferati in interesul serviciului, conditia prevazuta la alin. (1) este indeplinita in situatia in care vechimea de 6 luni este realizata prin insumarea perioadelor lucrate inainte si dupa transfer.
(3) Dreptul la plata compensatorie se naste la data desfacerii contractului individual de munca si se acorda fiecarei persoane o singura data, pentru disponibilizarile prin concedieri colective efectuate la aceeasi unitate.
(4) Platile compensatorii se acorda numai persoanelor care fac dovada ca au participat la serviciile de preconcediere colectiva prevazute la art. 46 din prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 30
(1) Nu beneficiaza de plati compensatorii acordate in conditiile prezentei ordonante de urgenta persoanele care la data disponibilizarii se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt incadrate prin cumul de functii, avand functia de baza la o alta unitate decat unitatea la care se fac disponibilizarile prin concedieri colective;
b) cumuleaza pensia cu salariul;
c) detin actiuni sau parti sociale reprezentand mai mult de 5% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor la o societate comerciala;
d) sunt autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati economice pe baza liberei initiative ca persoane fizice independente sau ca asociatii familiale.
(2) Nu beneficiaza de plati compensatorii acordate in conditiile prezentei ordonante de urgenta persoanele care in termenul de 60 de zile, prevazut la art. 2, indeplinesc conditiile de pensionare pentru munca depusa si limita de varsta sau la cerere.
Art. 31
Angajatorii au obligatia ca, in termen de 3 zile de la data desfacerii contractelor individuale de munca, sa transmita agentiilor pentru ocupare si formare profesionala judetene si a municipiului Bucuresti listele cu salariatii disponibilizati.
Art. 32
(1) Suma totala de bani acordata cu titlu de plata compensatorie se stabileste, pentru fiecare persoana careia i s-a desfacut contractul individual de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta, diferentiat, dupa cum urmeaza:
a) 6 salarii medii nete pe unitate pentru salariatii cu o vechime in munca mai mica de 5 ani;
b) 9 salarii medii nete pe unitate pentru salariatii cu o vechime in munca intre 5 si 15 ani;
c) 12 salarii medii nete pe unitate pentru salariatii cu o vechime in munca mai mare de 15 ani.
(2) Suma totala de bani acordata potrivit alin. (1) poate fi majorata cu un salariu mediu net pe unitate, daca beneficiarul are domiciliul intr-un judet in care nivelul ratei somajului este cu 5% peste nivelul mediu la nivel national, inregistrat in ultimele 3 luni consecutive, anterioare lunii in care are loc disponibilizarea.


Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024