ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Convocare disciplinara pentru absente nemotivate a unei salariate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O salariata revenita in 3 ianuarie 2014 din concediu de crestere copil, lipseste nemotivat de la aceasta data pana in prezent. I-am facut suspendarea contractului pentru absente nemotivate si convocare disciplinara pentru rezolvarea acestei probleme. Cum procedez daca salariata nu se prezinta la convocare? Ii pot face concediere disciplinara?

Catalina Marinescu
 User  Catalina Marinescu
a intrebat la 20 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalina Marinescu la 23 Ian. 2014
E dificil, pentru ca aveti o suspendare a contractului care conform Codului muncii duce la suspendare tuturor termenelor care eu legatura cu executarea, modificarea sau incetarea contractului de munca, cu exceptia incetarilor de drept. Ceea ce ar insemna ca se decaleaza cele 6 luni pentru ca nu putem spune ca in cele 6 luni cat a lipsit nemotivat s-a produs readaptarea salariatei. Acesta ar fi practic scopul celor 6 luni de protectie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Ian. 2014
Va multumesc. Nu i-am facut inca concedierea pt ca si eu eram in dubii. M-am gandit sa ii tin contractul suspendat inca 6 luni pana trece perioada in care este protejata de lege, ea trebuind sa revina din data de 03.01.2014, si abia atunci sa-i fac o alta convocare dupa care sa-i incetez contractul disciplinar. Este in regula daca procedez astfel? Se poate acest lucru avand in vedere ca legea o protejeaza 6 luni de la revenirea din concediu de crestere copil, iar sanctiunea disciplinara nu trebuie sa se aplice mai tarziu de 6 luni de la comiterea faptei?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalina Marinescu la 23 Ian. 2014
Am omis sa va precizez un lucru, aici este gresala mea si mi-o asum. Pentru ca situatia este una putin mai speciala nu merge orice concediere si in orice conditii.

Fiind vorba de o salariata revenita din CIC trebuie sa aveti mare grija la restrictiile privind concedierea ei, prevazute in OUG 111/2010, si anume:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

E un pic cam dificila situatia. Ce puteti face acum este sa aplicati o sanctiune disciplinara, oricare, cu exceptia concedierii. Iar daca ea refuza in continuare sa vina la lucru ii suspendati contractul de munca pentru absente nemotivate si mentionati-i aceasta prevedere.

Oricate pile ar avea, daca in situatia data, fara sa existe faliment sau reorganizarea judiciara si fara ca ea sa fi beneficiat deja de protectia de 6 luni, cu o concediere de orice fel iesiti in pirdere.

Puteti insa sa depuneti dvs actiune in instanta pentru prejudiciul cauzat de salariata ca urmare a neprezentarii ei la lucru. Ce cere ea nu corepunde legii. Singura dvs portita ar fi ca ea sa fi beneficiat deja de protectia de 6 luni, asa cum prevede OUG 111/2010, caz in care puteti dispune concedierea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Ian. 2014
Multumesc pt raspuns.
Salariata s-a prezentat, dar refuza sa vina la munca. Ea nu mai doreste sa vina la munca si a declarat verbal ca doreste sa fie "trimisa in somaj". Exista martori care au auzit-o spunand acest lucru. A mai spus administratorului sa o concedieze ca "va da soc in judecata si ea va castiga pt ca are pile". Ce ar trebui sa fac in acesta situatie? Sa o concediez disciplinar? Sa-i mai trimit inca o convocare? Sa las contractul suspendat pt absente nemotivate? Daca nu a semnat regulamentul intern exista posibilitatea sa castige in instanta?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2014
Da, puteti, dar numai dupa ce primiti dovada primirii convcarii de catre salariata. Daca nu se prezinta la data, ora si locul stabilite, pe baza acesti dovezi, puteti dispune concedierea disciplinara cf. Codului muncii republicat.

Art. 251
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024