ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cum se desface contractul de munca al unui angajat care a delapidat societatea ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,as dori sa stiu si eu cum se desface contractual de munca al unui salariat care a delapidat societatea.am un salariat care a vandut Marfa din magazine fara a bate bonuri pe casa insusindu si contravaloarea marfii vandute.a lipsit de la munca 3zile nejustificat,dupa care a venit cu un concediu medical (hemoroizi) pt 7zile.cand am sunat o sa o intreb ce face cum se simte,ea era la camp dadea cu sapa.mi a spus ca se va duce din nou la medic sa I dea un alt concediu medical intru cat tratamentul nu sia facut efectul.ea in tot concediu medical facand munci agricole.dupa acest concediu medical vrea concediu de odihna.perfect legal.cum as putea sa o concediez ?nu mai vreau nici un ban ,vreau doar sa scap de ea ,pt ca nu mi mai permit din punct de vedere banesc sa vina si sa fure iar.

Adaugata in: Concediere
Elena Stan
 User  Elena Stan
a intrebat la 11 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Stan
 User Elena Stan
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Sep. 2015
buna ziua ,din nou.in legatura cu angajata despre care am vb atunci,vreau sa mentionez ca s a operat la colon si are deja 85 zile de concediu medical.intre timp eu mi am gasit de munca si vreau sa suspend activitatea soc pe per nedeterminata ,ce se intampla cu angajata?nu am bani sa I platesc concediul medical.ajutati ma ,pt ca nu pot sa scap de ea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului elena stan la 11 Iun. 2015
Perfect! Asteptati atunci rezultatul controlului si vedeti de acolo mai departe ce etape sa urmati. Daca se constata ca nu este acordat pe drept CM, atunci va fi anulat si perioada de absentare va fi una nemotivata din perspectiva relatiei angajat - angajator. Situatie in care pasul urmator ar putea fi o cercetare disciplinara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Stan
 User Elena Stan
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Iun. 2015
va multumsc f mult.am sunat la cas si mi au spus sa fac un fel de declaratie si ei vor trimite sa verifice .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului elena stan la 11 Iun. 2015
Inca un detaliu important. Delapidarea este deja fapta penala, bine ar fi sa contractati si organele de politie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Iun. 2015
Art. 254 - Codul muncii republicat
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Art. 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.

Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.

Art. 258
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 259
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Iun. 2015
Art. 81 - Ordin 60/32/2006 privind normele de aplicare a OUG 158/2005 privind acordarea concediilor si indemnizatiilor medicale:
....
(6) Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia prevazuta la alin. (2), daca au solicitat-o.
(7) Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate efectua numai in intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului prevazut in anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevazut la alin. (7) poate fi contestat in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la sediul platitorului de indemnizatii, acesta având obligatia de a raspunde in maximum 30 de zile de la data inregistrarii contestatiei.
(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se realizeaza pe baza unei metodologii elaborate de CNAS in termen de 60 de zile si care va fi publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului elena stan la 11 Iun. 2015
Situatia este destul de complicata pentru ca in primul rand nu o puteti concedia in timpul medicalului decat daca apare un faliment, reorganizare judiciara sau daca firma isi inceteaza activitatea. Ce puteti face in cazul de fata este sa solicitati ajutorul Casei de Sanatate pentru a verifica legitimitatea acordarii medicalului respectiv. Iar odata ce acestia constata ca medicalul nu este acordat pe drept, exista posbilitatea intervenirii cu ajutorul reprezentantilor politiei.

O alta varianta ari fi sa sesizati organele de politie direct, fiind vorba de furt, si sa solicitati o ancheta.

Puteti recurge si la recuperarea pagubei produse de salariata (utilizand prevederile referitoare la raspunderea patrimoniala din Codul muncii).

Daca nu aveti certificatul ei medical pana la data de 5 a lunii urmatoare perioada se va considera absentare nemotivata.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Stan
 User Elena Stan
a raspuns la intrebare la 11 Iun. 2015
am uitat sa mentionez faptul ca am sunat o azi sa vina diseara sa discutam .a zis ca vine ,si cand am sunat o din nou sa I spun sa mi aduca cererea de concediu de odihna avea telefonul inchis.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion G Stancu adriana iancu Viviana Serni alexei delimart Gratiela Petrescu