ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

desfacere CIM absente nemotivate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Care este procedura de desfacere a unui contract individual de munca, daca angajatul nu s-a mai prezentat la locul de munca?
Multumesc!

Adaugata in: Concediere
Patricia Negru
 User  Patricia Negru
a intrebat la 13 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Patricia Negru
 User Patricia Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Iun. 2014
Ce acte vor trebui sa ajunga si la angajat (in cazul in care va veni pentru lamurirea situatiei sau in cazul in care ii vom desface CIM disciplinar)?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PATRICIA NEGRU la 18 Iun. 2014
Absentele nemotivate nu au nicio legatura cu existenta unui CCM sau a RI, suspendarea se face in baza legii, a art. mentionat.

Regulament intern trebuie sa aveti in mod obligatoriu, asa cum prevede legea, aveti grija la acest aspect. Daca ITM vine in control veti fi sanctionata cu amenda pentru lipsa lui. CCM trebuie sa fie negociat obligatoriu daca sunt peste 21 de salariati in unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Patricia Negru
 User Patricia Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Iun. 2014
Suspendarea se va face in baza art. 51 alin 2 "Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern."?
Aceasta suspendare in REVISAL poate avea loc si in cazul in care nu exista un Regulament intern sau un Contract colectiv de munca si nici in Contractul colectiv de munca nu sunt cuprinse conditii referitoare la acest lucru?
Suspendarea se va face in 20 zile lucratoare, incluzand prima zi de absenta nemotivata?
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PATRICIA NEGRU la 16 Iun. 2014
Da, puteti intocmi decizie de suspendare a CIM pentru absentele nemotivate si operati in Revisal in termenul prevazut de HG 500/2011.

In revisal se opereaza toate perioadele de suspendare, cu exceptia celor de natura medicala. Odata ce intocmiti decizie de suspendare a CIM pentru absente operati perioada in registru si transmiteti catre ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Patricia Negru
 User Patricia Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Iun. 2014
Trebuie intocmita si o decizie de suspendare a CIM pentru zilele de absente nemotivate, care ar trebui inregistrata in REVISAL?

P.S.
Zilele de absente nemotivate se inregistreaza in REVISAL, sau doar toate zilele de concediu fara plata? Daca se inregistreaza si nemotivatele, unde se face acest lucru?

Multumesc mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iun. 2014
Concedierea se face prin decizie de snctionare prin concediere disciplinara, document ce poate fi contestat in instanta de catre salariat. Pentru ca legea prevede doua termene diferite de contestare, practica instantelor de judecata recomanda mentionarea in decizie atat a termenului de contestare din Codul muncii (30 de zile de la comunicare) cat si pe cel din legea dialogului social nr. 62/2011 (45 de zile de la data comunicarii). Unele instante merg pe varianta din Cod, altele pe cea din legea dialogului social.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2014
Declansati procedura cercetarii disciplinare, cu repsectarea prevederilor din Codul muncii referitoare la raspunderea disciplinara si urmand etapele de mai jos:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024