ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Desfacerea contractului de munca sub incidenta art. 25 OUG 111 din 2010


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Iata situatia mea pentru care va solicit sfatul.

Am nascut fetita anul trecut pe 9 iunie - am intrat in CCC pentru 1 an.
M-am intors la munca anul curent pe data de 18 mai. In aceeasi zi am depus actele si ulterior (19 mai) s-a aprobat dosarul pentru stimulent de insertie.
Pe 31 mai am incetat prin conventie contractul de munca cu vechiul angajator si incepand cu 1 iunie m-am angajat la o alta firma.
Durata noului contract era nedeterminata. Printre clauze era si perioada de proba de proba de 120 zile calendaristice (la sfarsitul perioadei, prin notificare fara preaviz, poate inceta contractul).
Incepand cu 1 Iunie m-am dus la noul loc de munca pana pe 17.07 cand HR, fara nicio explicatie, dar cu o notificare, ma anunta incetarea contractului de munca.

Mentionez ca au fost angajate incepand cu 1 iunie 2 persoane pe aceeasi pozitie - cealalta persoana continuand activitatea si in prezent.
De asemenea, nu am notificat in scris faptul ca sunt beneficiara de stimulent de insertie - ci doar verbal - in cateva randuri HR si conducere. Insa la solicitarea HR am adus copie dupa certificatul de nastere al fetitei in care se vedea clar data de nastere.

De curand am aflat de art 25 OUG 111/2010.
"Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7. "
Mentionez ca firma nu este in faliment si nici nu s-a reorganizat juridic.

Astfel am ramas fara loc de munca si acum pierd si stimulentul desi eu m-am intors conform legii inainte ca fetita sa implineasca 1 an. Mai mult, faptul ca am fost data afara fara nicio explicatie nu a fost vointa mea si nici rezultatul unui proiect esuat - ci pur si simplu ca "asa a vrut sefu" (explicatie HR).

2 intrebari:
1) In situatia data - in plata stimulentului, la al doilea angajator si in perioada de proba - angajatorul avea voie sa inceteze raportul de munca?
2) Mi s-a comunicat ca fiind in perioada de proba - teoretic eu nu am niciun drept de munca si implicit acest aliniat b/ art 25/ OUG 111/2010 nu mi se aplica.

Eu am cautat in lege normele / cazuistica si nu am gasit nimic nici intr-un sens si nici in altul.
Atunci cum se aplica legea respectiva in cazul meu?

Ce as putea sa fac ca pas urmator?

Va multumesc.

Adaugata in: Concediere
Adina Ursu
 User  Adina Ursu
a intrebat la 13 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina Ursu la 20 Aug. 2012
Stimulentul de insertie se acorda la cerere, nu implicit. Persoana indreptatita trebuie sa solicite acordarea lui, statul nu va face acest lucru din oficiu. Ca atare omul de la HR nu poate pur si simplu intui ca sunteti in plata stimulentului, nu are de unde sa stie daca nu declarati acest lucru.

Decizia de concediere deja emisa si semnata de ambele parti (angajat si angajator) poate fi contestata in instanta, aceasta ar fi rezolvarea daca ati semnat pentru primirea ei.

In cazul de fata poate prima perioada de proba pentru ca angajatorul nu a fost anuntat in scris despre statutul dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Ursu
 User Adina Ursu
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Aug. 2012
Va multumesc pentru raspuns stimata doamna.

Din pacate asa e - nu am anuntat in scris despre stimulentul de insertie.
Am dus insa certificatul de nastere al fetitei in care se vedea foarte clar data nasterii si implicit ca om de HR (desi nu vrei sa recunosti discutia din timpul interviului) ar trebui sa stii de stimulent - mai ales ca si drd de HR era in aceeasi situatie.
Poate fi asta un argument al meu, certificatul de nastere?

Si intrebarea principala ramane: ce primeaza - perioada de proba sau art 25/OUG 111/2010? Se aplica aceasta lege si in cazul meu (al doilea angajator, perioada de proba, lipsa notificare scrisa despre stimulent?

Va multumesc inca o data anticipat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Aug. 2012
Pe parcursul sau la finalul perioadei de proba intr-adevar incetarea raportului de munca poate fi facuta exclusiv printr-o simpla notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea incetarii si respectarea unei perioade de preaviz.. Faptul ca angajatorul nu a fost anuntat privind statutul dvs de salariata aflata in plata stimulentului de insertie, ii va da lui castig de cauza, din punctul meu de vedere. Ar fi fost bine sa il anuntati in scris. De asemenea, puteti refuza semnarea notificarii, ar fi fost un avantaj al dvs. pentru incetarea nu poate fi dispusa daca nu se face dovada ca ati luat la cunostinta despre continutul acelei notificari.

Referitor la a doua intebare insa, angajatorul greseste. Pe perioada de proba aveti aceleasi drepturi ca oricare alt salariat si vi se aplica toate prevederile legii. Ea face parte din durata contractului de munca, nu este separata. Daca ati fi avut un contract pe perioada determinata atunci se explica acest demers de incetare pe durata acordarii stimulentului, ca urmare a epirarii termenului contractual. Insa in cazul de fata nu se punte problema asa.

Daca ati semnat pentru primirea notificarii si deci incetarea s-a produs, atunci puteti contesta incetarea in instanta, in termenul cuprins in ea, 45 de zile. Instanta va dovedi ilegalitatea procedurii si va decide pasii de urmat pentru angajator, daca va plati sau nu daune si in ce cuantum, cat si eventualitatea unei reincadrari pe post.

Alte intrebari despre Concediere