ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Dreptul la preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul concedierii din motive care nu tin de angajat, in speta, e vorba de intrarea in vigoare a unei noi organigrame urmare careia unele posturi s-au desfiintat, angajatorul a informat in scris angajatii vizati de aceasta schimbare, oferindu-le alte posturi vacante conform pregatirii.
In cazul in care oferta nu este acceptata, intervine preavizul de 20 de zile lucratoare, timp in care acestia isi pot cauta un nou loc de munca, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din contractul de munca existent.
Exista vreun text de lege care prevede ca pe perioada preavizului, acestia pot lucra doar 4 ore pentru angajator iar in restul de 4 isi pot cauta un nou loc de munca?
In Codul Muncii nu este prevazut, in C.C.M. la nivel de societate, nu, ci doar in cel la nivel national, care am inteles ca nu este in vigoare, nefiind semnat.
Cu multumiri!

Adaugata in: Concediere Preaviz
Jipa Mariana
 User  Jipa Mariana
a intrebat la 08 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului jipa mariana la 12 Mar. 2012
In preavizul intocmit se trece si propunerea privind postul vacant. Este corect. Daca refuzati postul, intrati in preaviz.

Decizia de incetare se intocmeste la data incetarii contractului, respectiv dupa expirarea perioadei de preaviz. Data incetarii CIM reprezinta prima zi lucratoare imediat urmatoare ultimei zile de lucru a salariatului. Se poate calcula data incetarii, tinand cont de cele 20 de zile lucratoare prevazute de lege si data de la care incepe sa curga preavizul.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jipa Mariana
 User Jipa Mariana
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mar. 2012
Multumesc din toata inima!
Nu am mai avut niciun astfel de caz si va rog mult sa ma ajutati!
1. Instiintarea privind locul de munca vacant oferit corespunzator studiilor, in cazul refuzului scris al angajatului privind oferta, poate tine loc de preaviz? asa a conceput-o juristul si nu sunt lamurita
2. Daca nu, care e ordinea intocmirii: intai preavizul si la expirarea termenului de 20 zile lucratoare se intocmeste decizia de concediere individuala sau decizia se intocmeste odata cu preavizul ?
3. Daca termenul de preaviz curge de la data luarii la cunostinta de catre angajat, atunci decizia de incetare ce data ar trebui sa contina, dat fiind faptul ca nu poti sti data la care acesta va lua cunostinta de preaviz pot aparea situatii de incapacitate temporara de munca.
In speranta ca nu v-am deranjat prea mult, va asigur de respectul si recunostinta mea!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului jipa mariana la 09 Mar. 2012
Legea este cea a somajului, 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 42
1 Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jipa Mariana
 User Jipa Mariana
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mar. 2012
Mi- ati putea preciza textul de lege conform caruia, daca salariatul refuza oferta angajatorului, de ocupare a unui loc vacant conform pregatirii, pierde dreptul de a primi indemnizatie de somaj ?
Multumiri pentru raspuns si operativitate!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Mar. 2012
Aceasta prevedere nu mai exista, ea fiind prevazuta pana la finalul anului 2010 in CCM la nivel national. Acest contract insa nu mai este in vigoare, astfel ca aceasta prevedere, daca nu este prevazuta in CCM aplicabil sau Regulament intern, nu se aplica. Insa odatau cu refuzul de a fi incadrat pe un alt post conform pregatirii si experientei, angajatul pierde si dreptul de a primi indemnizatia de somaj, conform legii in vigoare.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024