ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Este concediere colectiva ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Societatea la care lucrez are peste 25 de angajati, din care o parte sunt in concedii medicale si de cresterea a copilului. Pentru 10 dintre cei care lucram efectiv, s-au emis preavize de 20 de zile privind concedierea individuala.
Pana la expirarea termenului de preaviz, unui angajat i s-a intrerupt preavizul deoarece s-a hotarat sa mai fie tinut o perioada.
Prin urmare, doar 9 angajati au primit deciziile de concediere.
Avand in vedere intentia clara de concediere a 10 angajati, se poate considera ca, de fapt si de drept, trebuia declansata procedura de concediere colectiva ?
Precizare: Reprezentantii salariatilor au fost disponibilizati cu cateva luni inainte si nu aveam la data preavizarii reprezentati ai salariatilor.

Multumesc !

Ionel Rezeanu
 User  Ionel Rezeanu
a intrebat la 10 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionel Rezeanu
 User Ionel Rezeanu
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Aug. 2012
De acord cu dvs. Problema este ca procedura prealabila nu s-a respectat, asa ca am putea vorbi de nulitate absoluta - art 78, C muncii, atat a notificarii de preaviz, cat si a Deciziei de concediere intocmita in urma preavizarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionel Rezeanu
 User Ionel Rezeanu
a raspuns userului Dragos O. la 26 Iul. 2012
Asta era ideea. Intentia de concediere a cel putin 10 salariati este evidenta, deoarece (acum am aflat) au fost chiar mai mult de 10 preavize emise.
Prin urmare, consider ca ar fi trebuit declansate anterior procedurile specifice concedierii colective.
Eu zic ca situatia nu este clar reglementata de Codul Muncii. Din cei care au primit preavize, o serie au intrat in concedii medicale, unii au solicitat CO. In acest mod, pe parcursul a 30 de zile, doar 9 persoane au primit efectiv Decizia de concediere la terminarea preavizului.
Precizez ca motivul este acelasi pentru toti - art 65, alin 1, C Muncii - iar notificarile de preaviz au fost date in aceeasi perioada.
As zice ca aici este mai degraba o problema de forma a Deciziei de concediere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iul. 2012
Initial asa ar fi trebuit, daca deciziile de concediere au fost emise toate odata si au fost 10 la numar. Daca nu, deja nu mai este vorba de concediere colectiva, daca preavizele sunt acordate in perioade diferite si eventual si din motive diferite. Din ce relatati dvs insa reiese ca doar 9 salariati au primit decizie de concediere, iar intentia viza 10 angajati, daca am inteles eu bine. Procedura de concediere colectiva se aplica daca sunt concediati toti cei 10 pana la final.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 10 Iul. 2012
Sesizati ITM-ul privitor la aceasta neregula.

Art. 68. - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

Art. 69. - (1) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024