ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare CIM a angajatului care a plecat din tara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Pe data de 26.09.2013 am facut o angajare pe o perioada determinata de 3 luni, avand 15 zile de proba, ca atare la finalul acestei perioade, respectiv din data de 17.10.2013, angajatul nu s-a mai prezentat la munca, am incercat sa il contactam, si din cate am inteles, persoana respectiva a plecat din tara! Cum putem inceta contractul de munca? Noi in aceste zile l-am pontat absent nemotivat!
Asteptam un raspuns!

Denisa Baloi
 User  Denisa Baloi
a intrebat la 23 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

11 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Pepe Manole la 29 Oct. 2013
Prejudiciile pot fi platite de angajat sub forma daunelor, intr-o situatie similara cu cea prezentata, numai prin actiune in instanta, acesta era rostul. Totodata, daca CIM este incheiat fara repsectarea prevederilor legii de intocmire a lui, se poate pronunta nulitatea lui in instanta.

ITM-ul verifica corectitudinea aplicarii legii si a contractelor in vigoare, nu tine de ei sa verifice problema de fond, daca persoana este sau nu una responsabila.

Daca persoana este iresponsabila totoal, din punct de vedere neuropsihiatric, atunci nu ar fi trebuit sa fie angajata pentru ca un certificat medical ar fi relevat ca nu este apta de munca. Dar daca iresponsabilitatea este o latura a personalitatii lui, transpusa in comportamente care reflect o superficialitate maidegraba, atunci nu va puteti astepta ca ITM sa fie interesat de acest element. Din perspectiva angajatorului, procedura de concediere disciplinara nu a fost respectata. Dar atat timp cat angajatul nu a depus o contestare in intanta, tind sa cred ca nu veti avea probleme majore.

Sanctiunea poate fi anulata numai de instanta in urma unei actiuni depuse de angajat, in termenul prevazut in decizia de sanctionare.

N-aveti pentru ce, numai bine si succes in toate!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pepe Manole
 User Pepe Manole
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Oct. 2013
Pe langa grave prejudicii morale aduse celor care l-au adunat de pe strazi si i-au dat identitate, pe langa multe altele nespuse, nu vad sensul actionarii in instanta. Problema ramane cu viitoarele prejudicii... posibile prin prisma pretentiilor ITM-ului, care vede doar aspectul de forma, nu si de fond. Nu sunt sigura de nimic oricum, mai ales cand acest fost angajat este o persoana complet iresponsabila, de aceea incerc sa nu ma complic. Desi se pare ca deja am facut-o. Va multumesc inca o data pentru interes.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ana manole la 28 Oct. 2013
Aveti oricand libertatea sa il actionati in instanta daca v-a creat vreun prejudiciu, nu va interzice legea un astfel de demers. Totul e sa fiti sigura ca nu va complicati mai mult, mai ales ca vorbim de un salariat plecat din tara, ceea ce ar insemna ca este foarte putin probabil sa dea curs unei citatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Manole
 User Ana Manole
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Este, intr-adevar, o situatie intortochiata rau. Concedierea disciplinara ar trebui sa se faca dupa fapte, nu dupa ordinea hartiilor. Fapta acestui salariat este reprobabila din multe puncte de vedere. Pedeapsa pentru acest gen de comportament este oricum prea usoara, cu contractul incheiat disciplinar. Eu va multumesc pentru interes si pentru raspunsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Pepe Manole la 25 Oct. 2013
Din pacate nu ati procedat legal. Asa cum i-am explicat si doamnei Baloi, concedierea disciplinara trebuie sa fie precedata de o cercetare disciplinara. Fara aceasta cercetare concedierea poate intra sub sabctiunea nulitatii absolute. Numai daca salariatul din discutie ar fi semnat pentru primirea convacarii la cercetare dar nu s-a prezentat, atunci concedierea disciplinara putea fi dispusa direct fara cercetare. Altfel nu. La un control ITM o sa vi se ceara documentele care dovedesc respectarea legii si a procedurilor. Lipsa lor poate atrage sanctiuni.

Decizia de concediere insa nu poate fi anulata de ITM, este nevoie de interventia instantei in acest sens si de o contestare a salariatului a deciziei de concediere intr-un anumit termen. Drept care suspiciunea mea este ca incetarea, desi nelegal facuta, va ramane ca atare cat timp angajatul este de negasit. In mod normal, pe parcursul absentarii lui contractul trebuia suspendat, dar cam atat.

Este o situatie destul de intortochiata. Mai ales in lipsa unei adrese concrete unde sa poata fi gasit.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pepe Manole
 User Pepe Manole
a raspuns userului Pepe Manole la 25 Oct. 2013
Problema este ca acesta era angajat pe perioada nedeterminata, si in cazul acesta, ce ati fi recomandat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pepe Manole
 User Pepe Manole
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Oct. 2013
Doamna Ioana Popa, si eu am avut aceeasi situatie, angajat care nu s-a mai intors din concediul petrecut in Anglia, si pe care l-am concediat fara alte forme in afara de acele hartii facute de forma, pentru ca de fapt angajatul a refuzat sa dea adresa la care locuieste in Londra, si nu este interesat de incheierea situatiei in limitele legale, aici in tara. El nu are nici in tara o adresa concreta, fiind luat de fostii sefi de pe strazi, crescut, adapostit in cladirea firmei, si apoi la vasta majoratului angajat cu forme legale, in urma scolarizarii la care l-au "supus". Sper sa nu am greutati la vreun control de la ITM, desi nu imi fac multe sperante, stiut fiind ca nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Denisa Baloi la 24 Oct. 2013
Da, este corecta perioada.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Denisa Baloi
 User Denisa Baloi
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Oct. 2013
Va multumesc frumos, pentru raspuns! Acum doresc sa stiu, cu ce data pot sa aplic suspendarea CIM, cu data de 17.10.2013 pana la data de 20.12.2013, odata cu incetarea de drept a CIM??? Decizia am formulat-o urmand sa o trimit prin posta cu recomandata, cu toate ca nu o sa primesc niciun raspuns, este corect cum am procedat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Oct. 2013
Pentru cercetarea disciplinara, in cazul in care decideti sa mergeti pe aceasta varianta aveti in vedere si prevederile din Codul muncii republicat, art. 247 - 252 mai precis, unde vi se precizeaza conditiile de sanctionare disciplinara a salariatului, obligatiile legale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2013
Aveti doua variante, am sa incerct sa vi le explic cat mai clar.

Inainte de toate insa, trebuie precizat ca absentele nemotivate sunt cauza de suspendare a contractului de munca la initiativa angajatului si abatere disciplinara, in acelasti timp. Fiind perioada de suspendare, intocmiti o decizie si operati in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, adica de la prima absenta. Sunteti in termen din acest punct de vedere.

De asemenea, Codul muncii prevede ca odata cu suspendarea contractului de munca, se suspenda si termenele legate de modificarea, incetarea si derularea CIM. Ceea ce inseamna ca CIM nu poate inceta in timpul suspendarii. Exista insa si exceptii, si anume incetarile de drept. Conform legii, atunci cand pe parcursul unei astfel de perioade intervine o clauza de incetare de drept, aceata prevaleaza. Ceea ce inseamna ca CIM va expira la data pentru care a fost incheiat, iar in tot acest timp salariatul va fi pontat nemotivat, neprimind niciun drept salarial. In sustinerea celor afirmate vedeti art. 49 din Codul muncii republicat.

Art. 49
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
(4) In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Aceasta ar fi prima solutie: sa lasati contractul sa expire, suspendand CIM ca urmare a absentelor nemotivate.

O a doua varianta ar fi sa declansati procedura de cercetare disciplinara, respectand pasii legali in acest sens. Dar prin ea s-a putea sa va complicati mai mult, daca spuneti ca persoana in cauza a plecat din tara. Salariatul ar trebui convocat in scris la o data, ora si loc stabilite in cuprinsul convocarii, si veti avea nevoie de semnatura lui de primire a documentului pentru a putea face dovada ca i s-au comunicat detaliile referitoare la declansarea cercetarii disciplinare.

Pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru cercetare sunt urmatorii:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Daca salariatul semneaza pentru primirea convocarii si nu se prezinta la data,ora si locul stabilite puteti dispune direct concedierea disciplinara a lui, pe baza dovezii de comunicare a documentului.

Personal v-as recomanda prima varianta ca sa nu aveti batati de cap. Va trebui in lunile ramase sa il treceti si in D112, cat si in pontaje insa, cu ore de suspendare.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024