ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Incetare CIM pe perioada determinata si beneficiere somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Avem angajat cu contract individual de munca incheiat pe perioada determinata de 3 luni incepand cu data de 04.10.2013, care inainte de inceperea activitatii a beneficiat de indemnizatie de somaj. Societatea unde are contractul de munca trece printr-o situatie dificila din punct de vedere financiar si doreste sa intrrupa acest contract, dar cu posibilitatea ca acest angajat sa beneficieze incontinuare de indemnizatia de somaj. Se poate inceta CIM conform Art.31(3) sau cum este cel mai corect sa se inchida CIM?
Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.

Adaugata in: Concediere I
Dana Ion-racoreanu
 User  Dana Ion-racoreanu
a intrebat la 30 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Daca persoana in cauza a fost angajata din timpul perioadei de somaj stabilita de AJOFM, si nu dupa finalizarea ei, atunci indemnizatia lui a fost suspendata iar dupa incetarea CIM acutal poate relua plata indemnizatiei de somaj, la cerere.

ART. 45 - Legea somajului nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare
(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
[...] c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni; [...]
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

Referitor la temeiul de incetare, legea nu prea aveti cum sa incetati in baza art. 31 (3) pentru ca in cazul unui contract de 3 luni perioada de proba este de maxim 15 zile lucratoare, perioada care in cazul de fata s-a incheiat in data de 17.10.2013, aceasta fiind si ultima zi de proba. Din cele prezentate personal inteleg ca salariatul a inceput activitatea in data de 4.10.2013.

Art. 31
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Art. 85
Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
[...] b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni; [...]

Astfel ca, deoarece perioada de proba s-a incheiat de ceva timp, incetarea contractului de munca o puteti face numai prin dispunerea unei concedieri pe baza unuia dintre temeiurile legale. Fiind vorba de probleme economice, probabil cea mai potrivita masura ar fi desfiintarea postului, urmand ca CIM sa inceteze in temeiul art. 65 (1) din Codul muncii republicat. Indiferent de temeiul incetarii, salariatul isi poate relua somajul suspendat la momentul angajarii.

Alte intrebari despre Concediere