ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incetare contract


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua si La multi ani !
Sunt angajator si am un angajat pe perioada determinata, [care se incheie contractual pe 17.01]. Azi, pe baza unor acte de indisciplina din partea angajatului am luat decizia de a-l concedia inainte de termenul scadent al contractului. Va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie sa intocmesc pentru a legaliza concedierea? Multumesc

Adaugata in: Concediere
Mina Tarachiu
 User  Mina Tarachiu
a intrebat la 03 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mina tarachiu la 07 Ian. 2014
Este vorba de posturi vacante in cadrul unitatii, nu al altei firme. Iar daca ele nu exista se poate apela la ajutorul AJOFM in acest sens, pentru reincadrarea salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mina Tarachiu
 User Mina Tarachiu
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Ian. 2014
Buna seara, multumesc pentru raspuns. Am o noua intrebare, daca concediez cu data de 03.01, angajatului expirandu-i contractul pe perioada determinata pe 17.01, cele 20 de zile de preaviz trebuie sa curga pana la ultima zi, chiar daca asta inseamna depasirea datei contractuale, sau si preavizul se termina cu 17.01, adica vor fi mai putine zile corespunzatoare acestuia? Pe de alta parte, firma mea nu poate avea decat un angajat, adica acesta care e cu per. determ. In art. 86 pct 1 se vorbeste de punerea la dispozitia acestui angajat a unei liste de posturi vacante. Aici nu inteleg, la ce posturi se face referire, ale firmei mele sau din am obligatia sa-i gasesc eu posibile alte posturi?
Si la art. 81 pct.2 Codul muncii spune ca nu poti refuza demisia salariatului. Puteti sa dezvoltati acest punct?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2014
La multi ani si dvs, un an minunat!

Nu puteti dispune concedierea disciplinara oricum. Este necesar sa parcurgeti pasii unei cercetari disciplinare asa cum prevede legea, altfel decizia de sanctionare va fi lovita de nulitate conform legii. Iar la o eventuala contestare in instanta angajatul va avea castig de cauza, pe buna dreptate.

Pasii pe care ar trebui sa ii parcurgeti pentru cercetare si sanctionare sunt urmatorii:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Aveti in vedere prevederile din Codul muncii referitoare la sanctionarea disciplinara, prevazute la art. 248 - 252 din cadrul legal mentionat.

Decizia se opereaza in Revisal dupa ce a fost comunicata salariatului prin semnatura de primire. Ea produce efecte de la data comunicarii ei, avand si dovada acestului lucru.


Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu Ioana Popa adriana iancu George Andreescu Gratiela Petrescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024