ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incetare contract de munca partial


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In calitate de angajator, va rog sa-mi spuneti daca, sau in ce conditii, pot inceta raporturile de munca cu un salariat care este angajat pentru o perioada determinata, iar el este in concediu medical de mai bine de o luna, fara perspective imediate de a reveni la job, iar perioada determinata se apropie de sfarsit. In conditiile in care angajatorul are nevoie de acel post ocupat dar nu-l poate valorifica pentru ca persoana este in concediu medical, se poate desface contractual de munca la sfarsitul perioadei determinate pentru persoana respectiva pentru a lasa loc alteia care este apta pentru postul respectiv?

Remus Rusu
 User  Remus Rusu
a intrebat la 13 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Feb. 2014
Da, se poate. Contractul lui de munca poate inceta de drept ca urmare a expirarii termenului contractual, chiar si pe perioda concediului medical. Codul muncii prevede aceasta posibilitatea. Ce nu puteti face insa este sa dispuneti o concediere in timpul medicalului, daca nu va aflati in faliment, reorganizare judiciara sau daca firma nu se dizolva in conditiile legii.

Art. 49 - Codul muncii republicat, legea 53/2003
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
..............................
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Pe perioada suspendarii contractului de munca legislatia muncii va permite sa incadrati un suplinitor, pe perioada determinata, pana la revenirea titularului. Iar daca CIM al titularului va inceta de drept, se poate prelungi sau chiar permanetiza contractul suplinitorului.

Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

Cand ii va expira contractul de munca intocmiti decizia de incetarea in termenul prevazut de Codul muncii republicat (5 zile lucratoare de la data incetarii) si transmiteti-o salariatului in tot atatea zile.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024