ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetarea contractului individual de munca de catre Angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am o problema in legatura cu acest subiect si pe scurt o sa va explic despre ce este vorba:

Am lucrat in aceasta firma timp de 1 an si 7 luni (din februarie 2012 pana pe 15 august 2013).
Firma are 5 angajati, iar cifra de afaceri nu este mare.

La inceput am semnat un contract pe o perioada determinata, cu posibilitate de prelungire, dar din luna aprilie sau mai 2013, mi s-a modificat contractul pe o perioada nedeterminata.

Am primit salariul pe 9 august, iar de pe 14 pana pe 16 august mi-am luat concediu platit. Pe 16 august am fost anuntata verbal cum ca angajatorul vrea sa inceteze colaborarea dintre noi pe motiv ca vrea sa renunte provizoriu la activitatea firmei, fara sa imi prezinte preavizul de 20 zile.

Pe data de 22 august, am fost instiintata ca firma va intra in insolventa si drept urmare nu este obligat sa ma despagubeasca financiar. Totodata, cand l-am confruntat cu articolele din codul muncii care prevad obligativitatea preavizului de concediere si beneficierea de compensatii in urma incetarii contractului individual de munca, acesta mi-a transmis ca preavizul de concediere produce efecte de pe data de 10 august, fara sa imi prezinte un inscris in acest sens, dupa cum prevede legea.
Desi, concediul platit a fost aprobat,este logic ca ar trebui cel putin sa beneficiez de drepturile salariale de la cele 2 zile lucrate in speta (12- 13 august) si ca preavizul ar trebui sa produca efecte de la data comunicarii acestuia in scris.

Tinand cont ca angajatorul mi-a comunicat ca firma se va afla in procedura de insolventa, conform art 86, alin 6, desfacerea contractului individual de munca se va face de urgenta abia dupa deschiderea procedurii de insolventa si totodata se prevede obligativitatea acordarii unui preaviz de 15 zile de catre administratorul judiciar/ lichidator (persoana de care nu dispune in firma).

El se comporta ca si cum nu ar avea nici un fel de obligatie fata de mine, actionand ca si cand s-ar afla intr-un caz de incetare de drept a contractului individual de munca.

Exista o cale legala prin care angajatorul nu este obligat sa ma despagubeasca? Cum se procedeaza in aceasta situatie? Care sunt conditiile prevazute de lege prin care beneficiez de compensatii in urma incetarii contractului.

Multumesc mult pentru ajutor!

Adaugata in: Concediere
- Georgiana
 User  - Georgiana
a intrebat la 23 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Aug. 2013
Din pacate este legala procedura, se aplica legea insolventei cand lichidatorul dispune concedierea de urgenta cu preavizul de 15 zile lucratoare prevazut in legea insolventei 85/2006, fara a trece prin procedura de concediere colectiva si deci fara obligatia de a plati salarii compensatorii. Insolventa se pronunta de catre instanta iar aici nu prea aveti cum sa interveniti. Lichidatorul este intr-adevar cel care dispune concedierea intr-un astfel de caz, angajatorul nemaiavand autoritate in acest sens.


Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024