ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ma poate concedia imediat ce revin din CIC?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Copilul meu face 1 an pe 26 mai 2012. La inceputul concediului de ingrijire copil am optat sa stau acasa 1 an, insa vreau sa ma intorc mai repede pe 15-20 mai, ca sa beneficiez de cele 5 mil/luna de la stat.
Ideea e ca am fost la birou acum 3 sapt si mi-au spus sa-mi caut in alta parte de lucru, ca nu ma mai primesc inapoi. Mai mult, sa-mi dau eu demisia, in schimbul a 4 salarii compensatorii. Este legal ce mi se cere?
Mie nu-mi convine ce-mi propun ei din mai multe motive:
- nimeni nu ma angajeaza cu program de 6h pana face bebe 2 ani;
- daca nu-mi gasesc de lucru pana pe 25 mai nu mai pot beneficia de cei 5 mil/luna indemnizatie de la stat;
- dandu-mi demisia nu pot lua nici somaj.

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns de specialitate. Eu stiu de OUG 111/2010, insa nu stiu daca noul cod al muncii nu a fost dat dupa aceasta ordonanta de urgenta si, astfel, nu stiu ce drepturi am.

Multumesc tare mult!

Cu stima,
Irina

Mariana Bercea
 User  Mariana Bercea
a intrebat la 02 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Bercea
 User Mariana Bercea
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Mai. 2012
Multumesc mult pentru raspunsuri.
In concluzie, societatea la care sunt angajata nu-mi poate refuza cererea de a ma intoarce cu o saptamana mai devreme de a implini bebe 1 an, iar firma nu ma poate concedia timp de 6 luni. Acest lucru este valabil chiar daca vrea sa desfiinteze postul meu? Si indiferent ce spune noul cod al muncii?

Inca o data va trimit multumiri pentru ajutor.

Cu stima,
Irina
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2012
Salariile compensatorii in cazul concediereii sau incetarii raportului de munca se acorda numai daca acest lucru apare prevazut in contractul colectiv la nivel de unitate sau - acolo unde nu exista contract colectiv - in regulamentul intern. Altfel angajatorul nu are obligatia de a plati compensatorii, asa cum prevedea contractul colectiv la nivel national.

Daca postul se desfiinteaza, atunci poate dispune concedierea. Reorganizarea are ca rezultat desfintarea anumitor posturi. Daca desfintarea va respecat pasii legali, atunci lucrurile se vor putea complica.

Nu vi se poate solicita, angajatorul nu are dreptul sa va constranga in vreun fel, sa va dati demisia. Este un act unilateral de vointa privind incetarea raportului de munca la initiativa salariatului si nu a angajatorului.

Referitor la angajarea cu 6 ore pana la implinirea varstei de 2 ani, nu exista o astfel de prevedere legala conform careia mama sa beneficieze de program de 6 ore pana la implinirea varstei de 2 ani. Acea prevedere se refera numai la mamele care revin la locul de munca si alapteaza, facilitate acordata memei pana la implinirea varstei de 1 an de catre copil, si nu de 2.

Art. 17 - OUG 96/2003

1Angajatorii sunt obliga??i s?? acorde salariatelor care al??pteaz??, ??n cursul programului de lucru, dou?? pauze pentru al??ptare de c??te o or?? fiecare, p??n?? la ??mplinirea v??rstei de un an a copilului. ??n aceste pauze se include ??i timpul necesar deplas??rii dus-??ntors de la locul ??n care se g??se??te copilul.
2La cererea mamei, pauzele pentru al??ptare vor fi ??nlocuite cu reducerea duratei normale a timpului s??u de munc?? cu dou?? ore zilnic.
3Pauzele ??i reducerea duratei normale a timpului de munc??, acordate pentru al??ptare, se includ ??n timpul de munc?? ??i nu diminueaz?? veniturile salariale ??i sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
4??n cazul ??n care angajatorul asigur?? ??n cadrul unit????ii ??nc??peri speciale pentru al??ptat, acestea vor ??ndeplini condi??iile de igien?? corespunz??toare normelor sanitare ??n vigoare.

Angajatorul nu are dreptul sa va refuze reveirea la locul de munca, atat timp cat postul nu este desfiintat sau angajatorul inca functioneaza. Daca postul se desfiinteaza pana la revenirea din concediu, ar trebui sa beneficiati de un preaviz de minim 20 de zile lucratoare.

Opinia mea este ca ar fi bine sa faceti o sesizare catre ITM ca urmare a refuzului angajatorului de a va reprimi in unitate. Din pacate da, nu veti putea beneficia de stimulentul de insertie daca nu veti fugura ca salaraita, acesta acordandu-se in baza dovezii ca realizati venituri.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2012
Salariile compensatorii se acorda ca masura de protectie sociala a salariatilor, in cazul in care salariatii sunt concediati de angajator, din motive care nu tin de persoana lor.
In mod normal, angajatorul trebuie sa va preavizeze privind incetarea contractuilui individual de munca , nicidecum sa preavizati dumneavoastra angajatorul prin cerere de demisie.
Ati sezizat bine ca la o eventuala demisie nu puteti depune dosar pentru indemnizatie de somaj si nu se creaza nici obligatia angajatorului sa va ofere ce 4 salarii compensatorii.
Conform OUG 111 din 2010ART. 25
1 Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. 1, precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. 1 si art. 10 alin. 1 si 2. Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
2 Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
3 Interdictia prevazuta la alin. 2 se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
4 Prevederile alin. 2 si 3 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Va recomand sa faceti cererea de incetare a ccc si intentia de reluare a activitatii incepand cu data pentru care optati. Vedeti ce rezolutie va da managerul pe cerere. In prealabil, vorbiti la compartimentul de resurse umane si avizati persoana cu care discutati de obligatia angajatorului de a va reprimi la lucru.
Apreciez ca, daca angajatorul ia decizia de incetare a CIM, dumneavoastra aveti castig de cauza in instanta.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024