ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Nelamurire


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Baiatul meu a fost angajat timp de 1 an si 4 luni (prima angajare). Pe 30 aprilie a fost amenintat cu desfacerea CM disciplinar si a demisionat. Mentinez ca nu facuse nici o abatere. Asa s-a procedat si cu alti doi colegi a doua zi. A lucrat tot timpul cate 8 ore pe zi de luni pana vineri. Pe fisa de lichidare apare ca a lucrat cate 4 ore pe zi. In ultimele 4 luni apare ca a primit salariul injumatatit fata de anul precedent. In toata perioada a primit acelasi salariu adica in cele 16 luni lucrate. Care sa fie smecheria ? Am inteles ca nu are dreptul la somaj. Asa este? Vechimea cum e calculata daca angajatorul a trecut ca a lucrat doar cate 4 ore pe zi ?

Adaugata in: Concediere
Henrietta Anutei
 User  Henrietta Anutei
a intrebat la 24 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2012
Nu are dreptul la somaj, intr-adevar, pentru ca a demisionat, iar demisia reprezinta cauza de incetare din motive imputabile salariatului din perspectiva legii somajului.

Referitor la salariul lui si timpul de lucru, daca in contract avea trecute 8 ore atunci modificarile aparute pe stat sunt ilegale, probabil angajatorul a evitat plata unor contributii la stat corecte, aferente salariului intreg. Daca in contract are un program de 4 ore dar a lucrat 8, iarasi nu este in regula. Pentru ca in cazul contractelor cu program de lucru partial (sub 8 ore) munca suplimentara este interzisa.

Vechimea in munca nu are legatura cu norma de lucru, in cazul pensiei, nefiind deci afectata daca persoana a lucrat program de munca partial. Insa pentru un eventual somaj, stagiul poate fi afectat.

Faceti o sesizare catre ITM. Va trebui din pacate ca fiul dvs sa depunai o plangere in instanta pentru partea neplatita din salariul negociat in contract, fiind singura cale de recuperare a drepturilor salariale neplatite de angajator. Mai mult, daca datele din acte sunt eronate in mod intentionat, s-ar putea sa intre si sub acuzatia de fals in acte, cauza penala de altfel.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024