ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Poate fi o gravida concediata pe motiv de neperformanta?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Lucrez intr-o companie privata si urmeaza ca numarul pozitiilor de pe functia pe care lucrez si eu sa fie redus la jumatate. Pentru numarul de pozitii care vor ramane vor da concurs toti angajatii de pe pozitia respectiva. Eu fiind insarcinata in 4 luni, imi poate fi restructurat postul si pusa in situatia in care sa dau concurs pentru a-mi pastra functia?

De asemenea, as vrea sa stiu daca angajatorul poate fi acuzat de abuz sau discriminare daca imi solicita constant sa raman peste program sau sa lucrez si in weekenduri, invocand disponibilizarea daca nu accept. Amenintarile cu concedierea sunt zilnice in masura in care nu reusesc mereu sa imi mai fac norma zilnica de cand sunt insarcinata , fiind acuzata de neperformanta.

Multumesc.

Adaugata in: Concediere
Moceanu Ilinca
 User  Moceanu Ilinca
a intrebat la 12 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mar. 2013
Numai daca angajatorul se afla in procedura de reorganizare judiciara poate recurge la masura concedierii in ceea ce va priveste, atat timp cat ati anuntat in scris angajatorul privind starea dvs fiziolgica.

Referitor la munca suplimentara, poate fi considerat abuz, pentru ca aceasta se efectueaza numai cu acordul salariatului, acesta nefiind necesar in cazul unor situatii de forta majora, sau prevenire accidente. Refuzul de a efectua munca suplimentara nu poate constitui motiv de concediere. Munca in weekend, refuzul de a lucra in aceste zile, poate fi o problema numai daca prin structura programului stabilit in Regulamentul Intern si prin specificul activitatii ar trebui sa lucrati in weekend.

Nu se poate dispune concedierea in timpul sarcinii nici pe motivul neperformantei. Personal imi suna a masura abuziva, discriminatorie si v-ar sugera sa faceti o sesizare catre ITM si eventual sa fiti pregatita in cazul in care ar putea fi necesara o actiune in instanta ca sa va salvati situatia. Sper sa nu se ajunga acolo insa.

Alte intrebari despre Concediere