ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Program 4 ore-reducere activitate firma


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am 56 de ani. Pe date de 28 sep. 2012 am primit instintarea ca voi lucra 4 ore incepand cu date de 1 oct. 2012.
Contractul de munca se va modifica cu diminuarea salariului la jumatate si program de 4 ore, deoarece firma nu mai are bani.
Intrebarea mea este urmatoarea:
La pensie vechimea in munca va fi la jumatate, deoarece am program de 4 ore (mai am 4 ani si 9 luni pana la pensia standard).
Este mai bine sa intru in somaj sau sa merg pe acest program de 4 ore?

Adaugata in: Concediere
Georgeta Georgescu
 User  Georgeta Georgescu
a intrebat la 01 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2012
Stagiul de cotizare pentru pensie chiar la timp partial de lucru care in cazul dvs este de 4 ore, este acelasi ca la un contract de munca cu timp normal in schimb pentru somaj stagiul de cotizare se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat. Bineinteles ca masura de reducere a salariului va afecteaza la calculul punctului de pensie, aveti un venit mai mic si punctajul va fi mai mic.
Masura angajatorului de modificare a timpului de lucru contravine codului muncii. Pentru reducerea activitatii masurile care se iau sunt cele prevazute la art 52 si 53 din codul muncii republicat.
Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

In plus, in privinta contractelor cu timp partial codul muncii prevede
Art. 107
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Gratiela Petrescu adriana iancu Marius Ion Radu Anton George Andreescu