ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Refuzul ITM-ului de a inregistra o sesizare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Acum 2 saptamani am mers la ITM Buzau pentru a depune o sesizare in legatura cu concedierea mea si cu alte nereguli la firma unde am lucrat. Totul a fost in regula pana am ajuns la secretariat; doamna secretara mi-a vorbit pe un ton foarte arogant ca nu am ce cauta la dansii, sa il las in pace si daca vreau sa mi se rezolve problemele sa merg la judecatorie si sa dau in judecata fostul angajator. E posibil asa ceva? Unde ar trebui sa ma adresez mai departe, la ITM Bucuresti pentru a face un supracontrol celor de la Buzau?
Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Concediere
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului SIMONA VALENTINA TEODORESCU la 02 Oct. 2012
Concediul medical neplatit il puteti sesiza la Casa de Sanatate, ITM nu are cum sa rezolve situatia pentru ca nu tine de ei. Dvs. ati sesizat neplata unor drepturi salariale (concediul neefectuat in cazul de fata). Concediul trebuia efectuat in anul imediat urmator daca nu afost posibila acordarea lui in anul in curs (de exemplu, in 2007 trebuia efectuat tot concediul ramas din 2006). Plata concediului ramas neefectuat, daca angajatorul refuza sa o faca, o puteti recupera in instanta de judecata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Valentina Teodorescu
 User Simona Valentina Teodorescu
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Oct. 2012
Sesizarea am dorit sa o fac in legatura cu concediile de odihna neefectuate din 2006 pana in 2010. Facand cerere de plata a acestor concedii de la angajator si primind raspuns ca banii pe concediu din 2006 i-am primit in decembrie 2007, iar pe cei din 2007 i-as fi primit in martie 2008 prin cont bancar ceea ce este eronat deoarece am solicitat si verbal si in scris copii dupa ordinele de plata din acele luni si copii dupa toate statele de plata din anii 2006-2010, raspunsul fiind negativ.
Mi-au zis sec ca nu am dreptul la acele documente, ca sunt strict legate de contabilitatea firmei si ca nu imi da nimic. Si am mai dorit sa fac sesizare si in legatura cu concediul medical neplatit din anul 2008 lunile ianuarie si februarie. In loc sa fiu in medical am fost chemata la serviciu si amenintata ca daca nu merg ma vor da afara.
Iar mai nou, de cateva zile imi tot trimit mesaje pe telefon cum ca asteapta in scris sa le dau contul meu bancar si nu sa merg eu personal la sediul firmei ci sa il trimit prin posta.
Va multumesc anticipat si o zi cat mai placuta sa aveti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2012
La ITM puteti sesiza doar neregulile ce apar la nivelul angajatorului in privinta respectarii contractului de munca si a drepturilor salariatilor. Deciziile se contesta in instanta, intotdeauna, asa cum v-a spus si dna Ganea. Intr-adevar, nu intra in atributiile ITM verificarea legalitatii concedierii. Celelate nereguli (de exemplu timp de lucru nerespectat, repaus saptamanal, ore suplimentare, concediu neacordat / refuzat etc.) se pot sesiza la ITM. Pe decizia de concediere ar trebui sa apara mentioant unde anume si in ce termen puteti contesta decizia de concediere. Daca insa decizia nu cuprinde un termen, cat si denumirea Tribunalului caruia ar trebui sa va adresati (in functie de domiciliul dvs.) atunci rezolvarea este simpla: decizia de concediere este nula.

Art. 62 - Codul muncii
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.


La fel si in cazul in care concedierea este una disciplinara:

Art. 252
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Practic orice decizie sau notificare de incetare trebuie sa contina aceste elemente, coroborand aceste articole cu cele din legea dialogului social redate de dna Ganea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2012

In ce priveste contestarea concedierii respectati prevederile de mai jos
Art. 210 din Legea 62 din 2011
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
;;;

Alte intrebari despre Concediere