ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Reintoarcere munca dupa CIC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am fost in concediu de crestere si ingrijire copil timp de 3 ani si 10 luni (2 copii unul dupa celalalt).
Saptamana viitoare cel de-al doilea copil implineste 2 ani si trebuie sa-mi reiau activitatea.
Intre timp firma a intrat in insolventa dar si-a pastrat o parte din angajati. La mine in departament au rmas 2 persoane pe post similar cu al meu. Una are un copil de vreo 17-18 ani, iar celalalt e casatorit dar nu are copii in intretinere.
De la personal mi s-a spus ca mi se va face reincadrarea in munca dar in acelasi timp voi intra in preaviz, urmand ca apoi sa intru in somaj
1. este legal sa se desfaca contractul meu de munca si nu al altui angajat ce nu are copii in intretinere?
2. desi contractul colectiv de munca la nivel de ramura prevede ca in caz de concediere colectiva se acorda pana la 6 salarii compensatorii functie de vechimea angajatului in cadrul unitiatii, de la personal mi s-a comunicat ca nu voi primi nici un salariu compensatoriu deoarece contractul colectiv la nivel de unitate nu prevede acordarea de salarii compensatorii. Este legal asa ceva?

Ce pot face in acest caz? Ce-mi recomandati sa fac? Cum sa procedez?

Va multumesc

Adaugata in: Concediere
Ana Andreea
 User  Ana Andreea
a intrebat la 20 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2013
Stimata doamna Ioana Popa,

Am urmat sfatul dumneavoastra si am prezentat angajatorului documentele de care discutam. Am semnat actul aditional de incadrare in munca ca urmare a suspendarii pentru CCIC.
Problema e urmatoarea: toata conducerea e noua si nu vor persoane din vechea administratie (eu fiind manager de proiecte). Eu le-am spus ca sunt de acord cu concedierea doar daca imi sunt platite salariile compensatoarii la care am dreptul si concedierea se face din cauze neimputabile angajatului ca sa pot beneficia de somaj. Ei nu sunt de acord cu conditiile mele, in special salarii compensatorii.
Asadar mi-a fost oferit un birou intr-o cladire separata de corpul principal de birouri, unde nu mai este nici o alta persoana, desi in corpul principal mai exista birouri libere. E drept ca acest corp separat functiona candva ca o cladire de birouri dar dupa concedieri nu mai e nimeni aici.
Desi am solicitat prin mai multe e-mailuri sa mi se precizeze persoana careia ii raportez si am cerut sa-mi precizeze care sunt sarcinile mele, nu am primit nici un raspuns scris. Telefonic mi s-a comunicat ca nu voi primi nimic de lucru ca nu au nevoie de serviciile mele. Eu vin de 3 zile la birou, stau 8 ore si nu fac nimic, apoi plec acasa. Parerea mea e ca ei incearca sa ma determine sa-mi dau eu demisia, tinandu-ma izolata si facand presiuni psihice.
Vi se pare normal acest comportament?

Ce-mi recomandati sa fac?

Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Sep. 2013
Multumesc pentru sfaturi.
Am sa vad ce se poate face.

O saptamana frumoasa va doresc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Andreea la 21 Sep. 2013
Atunci cu atat mai mult angajatorul ar trebui sa respecte acel acord, cat timp l-a semnat. Puneti-i in vedere acest document. Iar in cazul in care concedierea merge mai departe si nu se tine cont de acele prevederi, odata ce veti primi decizia de concediere o puteti contestea in instanta in termen de 45 de zile de la data comunicarii ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns userului Ana Andreea la 21 Sep. 2013
Revin cu o precizare, am gasit firma unde lucrez in anexa 3 cu lista membrilor FGS Familia, la data semnarii acordului. Asadar prevederile acordului se aplica si in cazul meu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Sep. 2013
Multumesc inca o data pentru timpul acordat si pentru raspuns.

Nu ma refeream la faptul ca ar fi obligatorii 6 salarii, deoarece am vazut ca se acorda functie de vechime, ci ma refeream la faptul ca sub o forma sau alta sunt incluse anumite compensatii.

As mai avea o nelamurire.
CCM la nivel de ramura a fost semnat pentru anii 2008-2009 si cuprinde mai multe federatii sindicale. Ulterior, dupa cum probabil ati vazut au fost semnate periodic anexe la acest contract si ultimul act semnat este acel acord.
In ultimul acord, semnatarii sunt mult mai putini.
Asadar semnatarilor acordului li se aplica prevederile lui, dar cei care au semnat contractul si nu au semnat acordul unde se incadreaza, tinand cont de faptul ca, acel contract era valabil pana in 2009 ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Andreea la 21 Sep. 2013
Este un acord la nivel de sector, documentul este diferite de CCM la nivel de ramura, iar angajatorul, daca i se aplica si lui, are obligatia respectarii clauzelor. La art. 1 gasiti prevazut cui anume se aplica, este important sa stabiliti intai acest aspect. Daca societatea in care lucrati nu se numara printre membrii semnatari, atunci nu i se vor aplica prevederile din cadrul documentului.

Art. 1
(1) ACORDUL SECTORIAL reglementeaza raporturile de munca generale dintre angajatori si angajati (conform Legii nr. 62/2011), pentru realizarea obiectului de activitate prevazut in actul constitutiv.
(2) Prevederile prezentului ACORD SECTORIAL sunt aplicabile si produc efecte numai asupra membrilor organizatiilor semnatare, atit de parte patronala cit si de parte sindicala.
Totodata ACORDUL ramine deschis si altor societati care-si desfasoara activitatea in sectorul de constructii-coduri CAEN 41;42;43- conform obiectului de activitate declarat de angajator la inscrierea la Registrul Comertului, cu conditia acceptarii acestora de catre organizatiile semnatare.
(3) Raporturile de munca referitoare la conditiile specifice se reglementeaza prin contractul de munca la nivel de unitate.

Conform acordului da, aveti o astfel de prioritate, sunt prevederi speciale. Referitor la salarii compensatorii nu veti primi obligatoriu 6 salarii, ci PANA la 6 salarii conform acordului, numarul lor fiind stabilit in functie de vechimea salariatului. Este altceva. Se stabileste o limita maxima, dar dvs puteti primi si un salariu, depinde cum se calculeaza in functie de vechimea pe care o aveti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Sep. 2013
Multumesc frumos pentru raspuns.

Cand am precizat ca exista un contract colectiv de munca la nivel de ramura, m-am referit mai exact la acordul sectorial pe anii 2012-2013 (deci in vigoare la aceasta data), care poate fi consultat aici: http://www.araco.org/parteneriatsocial/contractcolectivdemunca.htm

Art. 24 prevede:
La disponibilizarea salariatilor din motive neimputabile lor , angajatorii vor acorda plati compensatorii, functie de vechimea salariatului in cadrul societatii, de pina la 6 salarii minime negociate pe unitate, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Asadar, potrivit acestuia as avea dreptul la salarii compensatorii, desi la personal se spune altceva.

In plus, referitor la mama cu copii in intretinere m-am referit la articolul 21
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru reducerea de posturi vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatori unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.

Asadar pe baza acestui acord presupun ca as avea prioritate la pastrarea postului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2013
Da, este. Mai ales daca in urma insolventei angajatorul a declansat o procedura de reorganizare judiciara, se poate dispune concedierea dvs dupa revenirea definitiva din CIC. La fel si in cazul in care intra in procedura de faliment. Nu este prevazut in nicio lege ca nu poate fi concediat un salariat care are copii in intretinere.

Daca intr-adevar exista CCM in vigoare la nivel de ramara, cel la nivel de unitate trebuie sa includa si sa respecte si prevederile celui dintai, neputand contine drepturi inferioare celor stabilite prin CCM de ramura. Verificati pe site-ul Ministerului Muncii daca intr-adevar mai este in vigoare acel contract si daca da, odata ce nu vi se acorda drepturile cuvenite de natura salariala va trebui sa depuneti actiune in instanta ca sa le puteti primi.

Aceasta este adresa site-ului Ministerului Muncii unde punteti regasi CCM la nivel de ramusa in vigoare la acest moment.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024