ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Relocare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Firma unde lucrez ne-a anuntat ca v-a trebui sa reloce un om intr-un alt oras aflat la 100 km distanta de domiciliu .
Am inteles ca acest lucru este in conformitate cu legislatia.
Ce ma sfatuiti sa fac? As putea sa refuz relocarea dar sa incerc o negociere: imi dau demisia dar vreau salarii compensatorii? Daca refuz relocarea ma pot concedia?
Motivul pentru care refuz este simplu: familia 2 copii .
Multumesc mult si astept un raspuns cat se poate de repede!
Cu stima,
Larisa Lazarescu

Adaugata in: Concediere
Larisa Lazarescu
 User  Larisa Lazarescu
a intrebat la 31 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2012
Depinde ce inseamna acesta relocare. Daca este vorba de o detasare, pas ce consta in modificarea temporara a locului de munca din initiativa angajatorului, nu puteti refuza acest lucru. La fel si in cazul delegarii. Veti putea insa refuza in situatia in care dupa expirarea periodei de detasare / delegare maxime admise de lege va expira si se va pune probleme prelungirii perioadei, caz in care va trebui sa va dati acordul.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 42
1 Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
2 Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 44
1 Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
1 Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
2 In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
3 Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

In cazul in care nu doriti sa fiti detasat, va puteti da demisia, insa exista posibilitatea ca pe perioada preavizului sa plecati in detasare, dat fiind faptul ca pe perioada preavizului contractul isi produce in continuare efectele.

Daca insa este vorba de relocare definitiva a angajatorului, atunci este necesar si acordul dvs. In caz contrar puteti solicita incetarea contractului prin demisie sau acordul partilor, sau prin concediere pe motive neimputabile dvs ca salariat, caz in care ati putea beneficia de indemnizatie de somaj. Desigur, daca indeplinti si conditiile stagiului minim de cotizare prevazut de lege. Demisia si acordul partilor va anuleaza acest drept.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart George Andreescu Marius Ion violeta Georgescu Radu Anton Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024