ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


renuntare preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


1.Urmare modificarii organigramei unele functii au disparut. Angajatorul le-a oferit celor in cauza alte functii, vacante la acel moment, conform pregatirii, comunicandu-le aceasta printr-o notificare, ce le oferea posibilitatea de a-si exprima, in scris, acordul cu privire la oferta, in termen de 5 zile. Necomunicarea in termen sau refuzul ofertei duceau la acordarea preavizului.
In unul din cazuri, angajatul nu si-a exprimat acordul in termen si a intervenit preavizul.
Pe perioada preavizului, de 20 zile lucratoare, angajatul poate sa revina si sa accepte oferta , comunicand in scris aceasta, evident daca si angajatorul este de acord sa renunte la preaviz?
2. Cum curge termenul de preaviz, de fapt cum se face numaratoarea celor 20 de zile lucratoare?Juristii societatii sustin ca prima si ultima zi nu intra in cele douazeci, deci numarand prima zi a preavizului si cea in care inceteaza contractul, trebuie sa fie 22 de zile.
Cu multumiri.

Adaugata in: Concediere
Jipa Mariana
 User  Jipa Mariana
a intrebat la 17 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului jipa mariana la 18 Mai. 2012
Se poate modifica un CIM si in perioada preavizului, el isi produce in continuare efectele conform legii, chiar daca salariatul este in previz. Insa tinti cont ca CIM va inceta conform preavizului de concediere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jipa Mariana
 User Jipa Mariana
a raspuns userului jipa mariana la 17 Mai. 2012
As fi vrut sa va mai intreb ceva. Daca angajatul accepta oferta angajatorului in perioada preavizului, se poate, in baza unei decizii a angajatorului, sa se modifice contractul initial de munca, ar fi vorba de felul muncii si locul de munca departament, fara a se mai incheia un nou contract?
Cu multumiri !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jipa Mariana
 User Jipa Mariana
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Mai. 2012
Va multumesc mult !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
2. Juristii au dreptate. Sunt 20 de zile, nu 22. Ziua in care i se comunica salariatului decizia de concediere nu face parte din durata preavizului. La fel nici data incetarii contractului de munca, aceasta fiind ziua imediat urmatoare ultimei zile de lucru a salariatului.

Spre exemplu, daca angajatorul a primit preavizul astazi 17.05.2012, preavizul va incepe sa curga de maine 18.05.2012, ultima zi de preaviz fiind 14.06.2012 iar incetarea contractului avand loc pe data de 15.06.2012.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
1. Daca si angajatorul este de acord, poate accepta incadrarea lui pe pozitia propusa, chiar daca initial salariatul a refuzat-o. Poate fi incheiat un nou CIM pentru noua pozitie, dupa expirarea preavizului. Legea prevede ca dupa cele 5 zile angajatorul poate face noi incadrari pe pozitia respectiva, daca angajatul nu s-a dat acordul, insa nu prevede ca angajatul nu are voie sa se razgandeasca. Dat fiind insa acest termen de 5 zile stipulat de lege, aprecierea mea este ca noul CIM poate fi incheiat fie in timpul preavizului facand uz de articolul 35 alin 1 din Codul muncii, fie dupa expirarea perioadei de preaviz.

Art. 35
1 Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Art. 74

3 Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. 2, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
4 In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. 2 nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. 3 sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

Alte intrebari despre Concediere