ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


revenire concediu maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sotia mea pe data de 1 decembrie 2013 incheie concediul maternal de 2 ani. Ea este angajata pe postul de reprezentant vanzari.A luat legatura cu angajatorul in vederea revenirii la serviciu iar acesta i-a propus sa lucreze pe post de menajera cu salariu minim pe economie iar dupa 6 luni s-o concedieze sau 3 luni sa stea acasa si sa i se plateasca salariul pe postul detinut pe motiv ca potul ei s-a desfiintat. Din cate cunosc un post nu se poate desfiinta fara consimtamantul angajatului si chiar in acest caz sa i se ofere un post similar pe un salariu similar.Este legala propunerea angajatorului? daca nu ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc mult si astept raspunsul dvs.

Claudiu Oniuc
 User  Claudiu Oniuc
a intrebat la 01 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Nov. 2013
Ca temeiuri legale pentru cele afirmate, aveti Codul muncii republicat si OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 60 - Codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
[...] e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;[...]
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Art. 25 - OUG 111/2010:
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2013
Desfiintarea postului este o masura unilaterala si nu presupune acordul salariatului. Insa acesta din urma trebuie notificat in scris, document prin care i se prezinta si motivele concedierii, durata preavizului si i se propune un alt post daca exista.

In cazul unei salariate revenite definitiv din concediu pentru crestere copil (nu exista denumirea de concediu maternal in legislatie) angajatorul nu poate dispune concedierea salariatei timp de 6 luni de la revenire, cu exceptia cazurilor in care angajatorul este in procedura de faliment sau de reorganizare judiciara. De asemenea, postul nu poate fi desfiintat in timpul concediului decat in situatia unui faliment, a reorganizarii judiciare sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. Durata minim a preavizului este de 20 de zile lucratoare.

Totodata, conform legii 202/2002 privind egaliatea de sanse, persoana revenita din concediu crestere copil va fi primita pe acelasi post sau un post similar cu un salariul cel putin egal cu cel detinut anterior intrarii in cocedi.

In cazul sotiei dvs. legea se pare ca a fost incalcata, daca angajatorul nu s-a aflat in niciuna din situatiile mai sus descrise astfel incat sa vorbim de o concediere legala, si cu atat mai mult cu cat sotiei nu i s-a inmanat o notificare scrisa de concedierie si o propunere, tot scrisa, de a ocupa un alt post vacant.

Cel mai bine ar fi sa sesizati ITM si daca sotia va primi o decizi de concediere si o va semna, cu decizia poate merge in instanta de judecata pentru a contesta legalitatea masurii si pentru a-si redobandi postul pe care este titulara, asa cum apare el in contract.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Radu Anton Marius Ion Gratiela Petrescu Viviana Serni adriana iancu