ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Salarii compensatorii prevazute in CCM. Pasi de urmat pentru acordarea lor in cazul insolventei.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt angajat, inca, la o firma care are ca obiect de activitate producerea, transportul si distributia energiei termice pentru populatie. Din cauza datoriilor acumulate la firma furnizoare de gaz metan, urmeaza sa intram in insolventa. Suntem 38 de salariati, avem CCM la nivel de unitate, precum si la nivel de grup de unitati care prevad salarii comensatorii acordate in cazul disponibilizarilor colective sau individuale, pentru motive ce nu tin de natura salariatului.
In cazul in care urmeaza sa fim disponibilizati, putem beneficia de acest pachet compensatoriu ?
Va rog sa precizati si pasii ce urmeaza sa ii intreprindem.

Benone Toncu
 User  Benone Toncu
a intrebat la 17 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Benone Toncu
 User Benone Toncu
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Oct. 2012
Buna seara. Va mai deranjez putin. Nu credeti ca asa numita ,,concediere de urgenta" se refera la faptul ca lichidatorul poate ,,sari" etapele obligatorii prevazute de Codul Muncii in cazul disponibilizarii colective? Adica nu mai este obligat sa respecte termenele prevazute pentru anuntarea sindicatului,etc. In cazul acesta nu cumva este nevoit sa acorde pachetul compensatoriu prevazut in CCM ?
Va multumesc pentru atentia pe care mi-o acordati. Seara buna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Benone Toncu la 18 Oct. 2012
In cazul concedierii de urgenta, asa cum ati mentionat si dvs, ea este dispusa de lichidator si deci nu poate acorda salarii compensatorii. Ca urmare a falimentului concedierea nu mai este una colectiva, ci individuala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Benone Toncu
 User Benone Toncu
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Oct. 2012
Va multumesc foarte frumos pentru timpul acordat si pentru raspunsurile pertinente pe care le-am primit dar indraznesc totusi sa va mai pun 3 intrebari. In cazul concedierii de urgenta nu putem beneficia nici macar de pachetul compensatoriu prevazut de CCM ? Stiu ca in cazul lichidarii, CCM inceteaza de drept, dar nu exista totusi o "portita" legala de acordare a salariilor compensatorii prevazute de CCM chiar si in cazul disponibilizarii individuale pe motive ce nu tin de natura salariatului ? Nu am putea totusi sa ne prevalam de prevederile OUG 98/1999 art. 23-33 ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Benone Toncu la 18 Oct. 2012
In intrebarea initiala spuneati ca urmeaza sa intrati in insolventa, ceea ce inseamna ca se pot face concedieri colective si pana atunci. Daca insa angajatorul va intra in insolventa, atunci intr-adevar lucrurile se schimba. Daca se ajunge la faliment, atunci intervine concedierea de urgenta efectuata de catre lichidator, nemaiaplicandu-se procedura de concediere colectiva. urmeaza apoi radierea firmei din Registru. In cazul falimentului angajatii nu au dreptul la compensatorii.

Procedura insolventei poate fi urmata si de o reorganizare judiciara, nu neaparat de faliment. Ulterior declansarii procedurii de insolventa, judecatorul, creditorul si debitorul vor incerca sa analizeze care sunt sansele de supravietuire ale angajatorului, iar apoi, daca se ajunge la un consens, se va intocmi un plan de reorganizare, astfel incat angajatorul sa nu intre neaparat in faliment, sa supravietuiasca pe piata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Benone Toncu
 User Benone Toncu
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Oct. 2012
Ma refeream la faptul ca,fiind vorba despre insolventa,se schimba putin datele problemei deoarece administratorul juridic(lichidator) poate sa nu considere salariile compensatorii ca fiind "drepturi salariale"si sa nu ne putem inscrie la masa credala cu sumele mai sus mentionate.Cat despre OUG 98/1999 nici nu poate fi vorba,nefiind aplicabila in cazul firmelor intrate in insolventa,deoarece cel care dispune concedierile nu este actionarul,ci lichidatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2012
Da, daca CCM prevede acordarea salariilor compensatorii in cazul unei concediri, veti beneficia de ele. Beneficiati de salarii compensatorii daca intrevine o concediere colectiva, in baza OUG 98/1999 privind protejarea salariatilor disponibilizati prin concederiere colectiva. Aceste salarii se acorda in momentul incetarii, nu inteleg la ce va referiti cand spuneti "pasi de intreprins". Ca sa primiti aceste salarii compensatorii ar trebui sa apara concedierea.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu G Stancu Radu Anton Gratiela Petrescu adriana iancu alexei delimart