ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

schimbarea de procedura in incetare cim pentru pensie de invaliditate gr I


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Fiti amabili spuneti-mi cum s-a modificat procedura in cazul invaliditatii grI .Stiu ca cim inceteaza de drept la data comunicarii deciziei medicale ,conform carui articol ii desfac cim-ul? art61 lit c ? daca da, atunci mai are dreptul angajatul la preaviz? Comisia medicala a constatat in 24.02 ca salariatul si-a pierdut capacitatea de munca ,la data ivirii invaliditatii este data de 18.02.2015 iar certificat medical are pana in 8 martie 2015,cum procedez cu acest angajat?

Adaugata in: Concediere
Claudia Muntean
 User  Claudia Muntean
a intrebat la 26 Feb. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 27 Feb. 2015
Asa este, aveti dereptate.
Contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei medicale.
Art 49 din Codul muncii:
(5) De fiecare data c?nd ?n timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de ?ncetare de drept a contractului individual de munca, cauza de ?ncetare de drept prevaleaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Claudia Muntean
 User Claudia Muntean
a raspuns userului adriana iancu la 26 Feb. 2015
Dar codul muncii s-a schimbat ,si spune in felul urmator:Potrivit textului modificat, contractul individual de muncă ?ncetează de drept:

la data comunicării deciziei de pensie ?n cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de v?rstă cu reducerea v?rstei standard de pensionare;
la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă ?n cazul invalidităţii de gradul I sau II.

P?nă acum CIM ?nceta de drept, pentru toate trei gradele de invaliditate, la data comunicării deciziei de pensie, ceea ce ridica probleme practice deosebite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 26 Feb. 2015
Nefiind vorba de decizia de pensionare, nu exista o prevedere legala care sa reglementeze asupra raporturilor de munca dintre angajator si salariat in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare. In aceasta situatie in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, dar decizia de pensie la care face referire art. 56 alin. (1) lit. d) nu este decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale ci decizia casei teritoriale de pensii.
In aceste conditii contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie emisa de casa teritoriala de pensii si nu la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In perioada dintre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii, salariatul invalid de gradul I sau II nu mai poate presta activitate si nu exista nici temei pentru incetarea contractului individual de munca, acesta incetand la data comunicarii deciziei de pensie.
Conform art. 104 alin. (3) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza: a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat.
Salariatul poate soclita incetarea contractului prin acordul partilor fara preaviz, el urmand a primi pensia de la data incetarii, aceasta data reprezentand data incetarii calitatii de asigurat, numai daca formuleaza cererea in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
Contractul individual de munca poate inceta si in baza art.61 lit.c cu preaviz.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024