ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj inainte de nastere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt insarcinata si firma la care lucrez de 15 ani a intrat acum in insolventa.
In situatia in care voi fi concediata (somaj ) si voi naste ulterior acestui moment, care sunt drepturile mele?
Voi avea dreptul la concediu prenatal, postanatal, de cresterea copilului?
Va multumesc anticipat .

Adaugata in: Concediere
Ynna R
 User  Ynna R
a intrebat la 17 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ynna R
 User Ynna R
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Sep. 2013
Multumesc foarte mult pentru raspuns .Mi-a fost de un real ajutor .
Va doresc o zi buna .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2013
Intai de toate, e bine sa stiti ca in cazul in care ati anuntat deja in scris angajatorul privind starea dvs fiziologica, o eventuala concediere poate fi dispusa numai daca este declarat falimentul angajatorului, daca acesta se dizolva sau daca se stabileste si incepe o procedura de reorganizare judiciara. Orice alt temei de concediere in cazul dvs este ilegal.

Referitor la posibilitatea de a intra in somaj, acesta vi se va putea acorda daca indepliniti si conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare nasterii copilului, pe langa temeiul incetarii constand intr-un motiv neimputabil dvs ca salariata. Trebuie sa vorbiti din timp si cu cei de la somaj pentru ca exista o "deficienta" in legea somajului, si anume pentru situatia in care contractul inceteaza ca urmare a incetarii existentei angajatorului, in conditiile legii, legea nu prevede posibilitatea acordarii somajului. Totusi, motivul este unul neimputabil salariatului, de aceea va recomand sa vorbiti cu ei ca sa vedeti ce sanse sunt. In cazul unei incetari prin desfiintarea postului ca urmare a reorganizarii judiciare sau declararii falimentului de exemplu, in baza art. 65 din Codul muncii, primiti somaj fara probleme, daca aveti si stagiul minim.

Somajul il veti putea prelungi prin concedii medicale, pentru ca ele duc la suspendarea acestuia. Totodata, in concediu pre si postnatal puteti intra si din somaj, fara probleme. Mai mult, ca somer indemnizat vi se va aplica obligatia de efectuare a minim 42 de zile de concediu de lauzie pentru ca agentia suporta plata contributiei de 0,85% pentru concedii si indemnizatii medicale. Ulterior puteti intra in si in concediu crestere copil, tot din somaj. Toate concediile medical, si cel crestere copil, duc la suspendarea somajului, pe care il puteti relua ulterior, dupa incheierea lor. Dar trebuie sa le prezentati agentiei pentru ca suspendarea sa aiba loc.

Este important ce se intampla intre data incetarii CIM si data nasterii, daca doriti sa solicitati concediul si indemnizatia pentru crestere copil. Important este sa aveti indeplinta conditia celor 12 luni anterioare nasterii, consecutive, timp in care sa fi realizat venituri impozabile sau sa va aflati in situatii luate in calcul prin lege la stabilirea celor 12 luni. Somajul se ia in calcul in acest sens, la fel si medicalele acordate anterior nasterii.

Chiar daca nu intrati in somaj, dupa incetare, legal aveti voie la concediu pre si postnatal, fiind vorba de incetarea dintr-un motiv ce nu va este imputabil. Totul este sa aveti documentele necesare prin care sa faceti dovada incetarii. Concediul de maternitate se acorda si in astfel de cazuri, daca nasterea are loc in maxim 9 luni de la data incetarii calitatii de asigurat, din motive neimputabile lui, cum este si cazul dvs.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024