ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suspendare contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am o problema legata de foaia de boala si de suspendarea contractului de munca.
Saptamana aceasta am primit foaie de boala 7 zile pentru hernia de care sufar cu recomandare de repaus si consult la chirurgie. In timpul foii de boala am fost cautat la domiciliu la ora 16:40 de catre un reprezentant al firmei si nu am fost gasit acasa, deoarece eu stiam ca am voie sa parasesc domiciliul intre orele 16:00-17:00 si am coborat la magazin sa cumpar cate ceva, dar ulterior am aflat ca defapt intervalul e 17:00-18:00. Mi s-a spus ca se va incheia un proces verbal si ca nu imi va fi platita foaia de boala. In ultima zi de foaie de boala am fost sunat de reprezentantul firmei care mi-a spus ca in urmatoarea zi sa nu mai vin la munca deoarece contractul meu este suspendat pe motivul a 7 absente nemotivate. Deoarece foaia de boala se anuleaza, iar eu am acumulat in aceste zile 7 absente nemotivate.
Nu era corect sa ma informeze ca foaia de boala se anuleaza si daca nu merg la munca acumulez absente nemotivate, mai ales ca am intrebat ce se intampla?
As dori un raspuns cat mai urgent deoarece sunt disperat, am rata la banca iar daca sunt dat afara nu stiu ce fac.
Va multumesc !

Daniel Sorin Nac
 User  Daniel Sorin Nac
a intrebat la 09 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniel Sorin Nac la 09 Iul. 2013
Da, poate face acest lucru, pentru ca se considera ca acel concediu nu a fost acordat pe drept, caz in care se presupune ca ati lipsit nemotivat. Dupa ce primiti acel proces verbal depuneti o contestatie in termenul de 30 de zile ca sa se poata stabili legala daca s-a respectat sau nu procedura si daca angajatorul a facut lucrurile in mod corect.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel Sorin Nac
 User Daniel Sorin Nac
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Iul. 2013
Bun.Mi s-a spus ca maine voi fi contactat pentr a primi acel proces verbal.Dar intrebarea mea e alta.Tinand cont ca nu am fost gasit la domiciliu si prin absurd sa zicem ca verificarea a fost facuta in conditiile de mai sus.Angajatorul are dreptul sa ma puna nemotivat?sau se sisteaza doar plata concediului?Anularea concediului medical ce consecine are?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Controlul la domiciliu trebuia facut dupa ce in prealabil se contacta Casa de Sanatate, iar persoana in cauza trebuia insotita de autoritati. Presupun ca ati primit un certificat de concediu medical?! Intr-adevar legea prevede ca se paote efectua acest control. Intervalul in care s-a facut controlul este cel corect, din pacate. Insa trebuie sa primiti un proces verbal pentru anularea acestui concediu iar documentul se poate contesta in 30 de zile de la comunicare. Totodata trebie verificat si daca s-a respectat procedura de control. Daca nu atunci puteti depune actiune in instanta si la Casa de Sanatate si veti avea castig de cauza.


ART. 81 - Ordinul 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:
(1) Asiguraţii au obligaţia de a ?nştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate privind apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea ?n care funcţionează acesta, ?n termen de 24 ore de la data acordării concediului medical. ?n situaţia ?n care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit ?n zilele declarate nelucrătoare, asiguraţii au obligaţia de a ?nştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate ?n prima zi lucrătoare.
(2) Asiguraţii au obligaţia să completeze şi să depună la medicul prescriptor o declaraţie pe propria răspundere conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 4.
(3) Medicii prescriptori au obligaţia ca ?n declaraţia prevăzută la alin. (2), la rubrica "Observaţiile medicului prescriptor", să precizeze, dacă este cazul, recomandările legate de procesul de recuperare şi dacă este necesară efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.
(4) Medicii prescriptori au obligaţia ca la solicitarea plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate să pună la dispoziţia acestora o copie a declaraţiei prevăzute la alin. (2) "Conformă cu originalul".
(5) Obligaţia prevăzută la alin. (4) se duce la ?ndeplinire de către medicul prescriptor numai ?n baza unei ?mputerniciri date de conducătorul unităţii plătitoare.
(6) Angajatorii au obligaţia să transmită casei de asigurări sociale de sănătate, ?n termen de maximum 6 zile de la data la care au fost ?nştiinţaţi cu privire la apariţia stării de incapacitate temporară de muncă, lista persoanelor angajate aflate ?n incapacitate temporară de muncă, precum şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea ?n care funcţionează acesta şi declaraţia prevăzută la alin. (2), dacă au solicitat-o.
(7) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi ?n incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se poate efectua numai ?n intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va ?ncheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevăzut la alin. (7) poate fi contestat ?n termen de 30 de zile de la data comunicării, la sediul plătitorului de indemnizaţii, acesta av?nd obligaţia de a răspunde ?n maximum 30 de zile de la data ?nregistrării contestaţiei.
(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, ?n condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează pe baza unei metodologii elaborate de CNAS ?n termen de 60 de zile şi care va fi publicată ?n Monitorul Oficial al Rom?niei, Partea I.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Radu Anton adriana iancu Marius Ion Viviana Serni G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024