ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

termen plangere prealabila preaviz concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Care este termenul de depunere a unei plangeri prealabile privind reexaminarea unui act administrativ cu caracter individual, în sensul revocării sau modificării acestuia? Speta este urmatoare, si priveste un functionar public:

-in urma reorganizarii institutiei, se emite actul administrativ privind acordarea unui preaviz de 30 de zile lucratoare, de care i-au la cunostinta in data de 5 iulie 2013. Eliberarea din functie are loc la data de 30.11.2013. Perioada de previz fiind prelungita de concedii medicale. Pot sa fac plangere prealabila in luna februarie 2014?

Marina Marinas
 User  Marina Marinas
a intrebat la 18 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului marina marinas la 19 Mar. 2014
De la data la care vi se comunica actul de incetare. Notificarea de preaviz nu este document administrativ, cu putere legala, ci decizia de incetare sau actul adiministrativ de incetare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marina Marinas
 User Marina Marinas
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Mar. 2014
Va multumesc pentru promptitudine!
Mai am o nelamurire. Termenul de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ se refera la data comunicarii preavizului sau la data la care se termina preavizul?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Mar. 2014
Art. 106 - legea 188/1999
(1) ?n cazul ?n care raportul de serviciu a ?ncetat din motive pe care funcţionarul public le consideră netemeinice sau nelegale, acesta poate cere instanţei de contencios administrativ anularea actului administrativ prin care s-a constatat sau s-a dispus ?ncetarea raportului de serviciu, ?n condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare, precum şi plata de către autoritatea sau instituţia publică emitentă a actului administrativ a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate, şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat funcţionarul public.
(2) La solicitarea funcţionarului public, instanţa care a constatat nulitatea actului administrativ va dispune reintegrarea acestuia ?n funcţia publică deţinută.

Art. 7 - Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004
(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
(3) Este indreptatita sa introduca plangere prealabila si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul in care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, in limitele termenului de 6 luni prevazut la alin. (7).
(4) Plangerea prealabila, formulata potrivit prevederilor alin. (1), se solutioneaza in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. g).
(5) In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile celor vatamati prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazul prevazut la art. 4 alin. (2), nu este obligatorie procedura prealabila.
(6) Plangerea prealabila in cazul actiunilor care au ca obiect contractele administrative are semnificatia concilierii in cazul litigiilor comerciale, dispozitiile din Codul de procedura civila fiind aplicabile in mod corespunzator.
(7) Plangerea prealabila in cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescriptie.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Marius Ion Viviana Serni adriana iancu George Andreescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024