ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concedii medicale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un salariat a fost internat si a ridicat concediul medical pe perioada internarii, dar nu l-a depus la unitate pentru a fi platit, deci concediul medical in luna respectiva nu a fost platit, desi salariatul l-a ridicat de la spital. La unitate acesta si-a facut cerere pentru libere pentru ca lucrase suplimentar. In perioada internarii pentru care si-a ridicat medicalul la unitate apare cu libere, insa la Casa de Asigurari de Sanatate acest salariat apare cu concediul medical, iar Casa de Asigurari de Sanatate a trimis catre unitate adresa sa solutioneze problema.
Ce se poate face in acest caz?

Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 22 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2012
Referitor la art. 38 din codul muncii republicat, e un punct de vedere. Din punctul meu de vedere se refera la drepturile salariatilor prevazute la art. 39 din codul muncii republicat. Beneficierea de concediu medical de catre un salariat intervine ca urmare a unei cauze obiective si anume a instalarii starii de boala, o situatie nedorita de salariat. Nu e un drept care poate fi luat anual, cum e concediul de odihna, acest drept este strans legat de aparitia bolii si poate fi sau nu poate fi. Nu cred ca art. 38 din codul muncii republicat se refera la acest tip de drept.
Pe de alta parte, in cazul aparitiei starii de boala, salariatul are dreptul de a beneficia de concediu medical platit, nu stiu daca si obligatia de a introduce un certifical medical la plata. Nu cred ca are obligatia de a introduce un certificat medical la plata. Sa presupunem ca este in concediul de odihna pe o perioada de 30 de zile.In timpul concediului de odihna se imbolnaveste si poate beneficia de un concediu medical de 5 zile ca atat a fost bolnav. Aceste 5 zile de concediu medical ar intrerupe concediul de odihna daca certificatul medical ar fi introdus la plata, insa salariatul sta si se gandeste ca acest concediu medical de care ar beneficia el se plateste cu 75% din veniturile brute...etc., iar concediul de odihna ii este acordat integral, suma pe care o incaseaza pe concediul de odihna fiind mai mare decat cea pe care ar incasa-o pe concediu medical. Avem de-a face cu doua drepturi la indemana salariatului daca consideram dreptul la concediul medical in sensul art.38 si art.39 din codul muncii republicat de care poate beneficia un angajat si indeplineste conditiile de acordare pentru ambele drepturi.
Salariatul va alege dreptul mai favorabil lui, lucrul normal de altfel si anume acela de a beneficia de concediul de odihna fara sa il intrerupa cu medical. E obligat sa introduca medicalul la plata si sa intrerupa concediul de odihna cu concediul medical?
In legislatie scrie ca poate fi intrerupt concediul de odihna cu medical, bine ca acest ,,poate,,e posibil sa se refere si la faptul "daca e cazul", adica daca intervine starea de boala.
Tot in sensul art.38 din codul muncii cred ca in cazul acesta salariatul poate beneficia de drepturile care ii sunt mai favorabile.
Plus de asta nu e vorba de nici o tranzactie, e o decizie unilaterala a angajatului pentru ca decide sa nu anunte angajatorul si nici sa nu depuna certificatul medical la sediul unitatii. Angajatorul nici nu are posibilitatea sa afle, el stiind ca salariatul x e in concediu de odihna. Se prevede in vreo lege ca salariatul e obligat sa introduca concediul medical la plata daca mai are zile de concediu de efectuat si le poate lua pe acestea in locul concediul medical?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Elisabeta Manoiu la 23 Sep. 2012
Art. 38 din codul muncii republicat
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Sep. 2012
Multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Sep. 2012
Poti sa fii internat si sa nu ridici concediul medical. Anunti personalul medical ca nu vrei concediul medical si nu iti elibereaza. Pe perioada internarii la serviciu poti beneficia de concediul de odihna sau concediu fara plata, depinde pentru ce optezi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Sep. 2012
Ii solicitati salariatului concediu medical pentru plata. Refaceti statul de plata si-i faceti regularizare la drepturile salariale.
Concediul medical poate fi anulat de medicul prescriptor, dar fiind vorba de internare nu cred ca se poate pune problema in acest fel.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024