ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt functionar public si mai am de efectuat 10 zile din concediul de odihna pe anul 2011. Am facut cerere sa intru in concediu incepand cu data de 20 decembrie 2011 ceea ce inseamna ca m-as intoarce la serviciu in 3 ian.2012.
Conducerea unitatii sustine ca trebuie sa ma incadrez cu zilele de concediu in anul 2011 adica sa nu am o zi din concediul pe anul 2011 efectuata in anul 2012.
Este legal ceea ce imi cere? si care este baza legala care permite asa ceva?
Astept cu nerabdare raspunsul dv.
Cu stima,
Angela Cordos

Adaugata in: Concedii
Angela Cordos
 User  Angela Cordos
a intrebat la 07 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 26 Apr. 2012
Este vorba de dorinta salariatului de efectua in avans zile din anul urmator si o eventuala reportare a lor, din dorinta salariatului, pentru urmatorul an, in speta de fata. Fraza mea ultima s-a referit la acest aspect, al reportarii din initiativa angajatului. Angajatorul nu este obligat sa accepte reportarea zilelor de CO ramase in anul urmator, la cererea salariatului, daca ele pot fi efectuate in anul in curs. El are obligatia sa il acorde in anul urmator concediul ramas din anul anterior daca din motive obiective nu l-a putut acorda atunci. Insa legea nu il constrange sa reporteze zile de concediu dintr-un an intr-altul.

Cel de al doilea articol citat se refera la programarea zilelor de CO din anul urmator. Adica la finalul anului 2012 se face programarea CO pentru anul 2013. Primele zile consumate vor fi cele din 2012 ramase neefectuate, daca va fi cazul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Dec. 2011
Stimate expert,
Pornind de la ultima dumneavoastra fraza, rog comentariu vizavi de prevederile Codului muncii republicat :

??????????????????????????????????????????..
Art. 146
??????????????????????????????????????????..
3Angajatorul este obligat s?? acorde concediu, p??n?? la sf??r??itul anului urm??tor, tuturor salaria??ilor care ??ntr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihn?? la care aveau dreptul.
??????????????????????????????????????????..
Art. 148
1Efectuarea concediului de odihn?? se realizeaz?? ??n baza unei program??ri colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dup?? caz, a reprezentan??ilor salaria??ilor, pentru program??rile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru program??rile individuale. Programarea se face p??n?? la sf??r??itul anului calendaristic pentru anul urm??tor.
??????????????????????????????????????????..

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Dec. 2011
Probabil angajatorul dvs se refera la faptul ca CO anual trebuie efectuat in decursul anului, el nefiind de acord cu reportarea zilelor de CO pe anul urmator. OUG 6/2007 privind efectuarea concediului de odihna de catre functionarii publici prevede obligativitatea efectuarii CO anual. Numai in situatia in care superiorul este de acord, parte din el poate fi reportat pentru anul urmator. La fel prevede si Codul Muncii republicat.

OUG 6/2007

Art. 22.
2 Concediul de odihn?? se efectueaz?? ??n fiecare an calendaristic, integral sau frac??ionat. ??n cazul ??n care programarea concediului se face frac??ionat, conduc??torul autorit????ii sau institu??iei publice este obligat s?? stabileasc?? programarea astfel ??nc??t una dintre frac??iuni s?? fie de cel pu??in 15 zile lucr??toare, ne??ntrerupt??. La solicitarea motivat?? a func??ionarului public, se pot acorda frac??iuni ne??ntrerupte mai mici de 15 zile lucr??toare.

3 ??n cazul ??n care func??ionarul public, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau par??ial, concediul de odihn?? la care avea dreptul ??n anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei ??n cauz??, autoritatea sau institu??ia public?? este obligat?? s?? acorde concediul de odihn?? neefectuat, p??n?? la sf??r??itul anului urm??tor.

4 Compensarea ??n bani a concediului de odihn?? neefectuat este permis?? ??n cazul ??ncet??rii raporturilor de serviciu ale func??ionarilor publici.

In situatia dvs, pentru a efectua cele 10 zile de CO luati in calcul si zilele de 26 decembrie si 2 ianuarie, zile care sunt libere legal. Astfel, daca va programati CO incepand cu data de 20 decembrie pana pe 3 ianuarie veti avea 8 zile CO si 2 zile sarbatori legale, ceea ce inseamna ca raman 2 zile neefectuate pe anul in curs. Puteti include in CO si datele de 16 si 19 decembrie pentru a efectua astfel toate cele 10 zile ramase pentru acest an.

Angajatorul va poate refuza reportarea zilelor de CO pentru anul urmator, legea nu ii interzice acest lucru.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024