ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul pentru cresterea copilului pentru tata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In situatia in care sotul meu nu efectueaza concediul sau obligatoriu timp de o luna, atunci eu ca mama cum voi proceda? Voi avea dreptul la stimulentul de insertie? Exista vreun tertip de ocoli aceasta prevedere?

Viorica Andreea Fulop
 User  Viorica Andreea Fulop
a intrebat la 20 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Pop Anastasia la 21 Nov. 2013
Daca va uitati putin la art. 11 din OUG 111/2010, o sa vedeti ca aceasta prevedere se aplica atunci cand ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC. Iar aceste conditii sunt stabilite la art. 2 al Ordonantei. De altfel apare in cuprinsul articolului aceasta mentiune. Este vorba de perioada anterioara nasterii, intotdeauna, si nu cea de dupa nastere. Niciodata nu se ia in calcul perioada postnatal pentru stabilirea dreptului la CIC si indemnizatie.

Procedura este aceeasi pentru parintele care efectueaza acea luna minima din durata totala a CIC. Iar cel care a solicitat CIC initial fie intra in CFP pentru luna respectiva, fie revine la lucru in decursul lunii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pop Anastasia
 User Pop Anastasia
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Nov. 2013
Buna ziua!

1. Cum se procedeaza pentru a face acest demers de a efectua CIC de catre parintele care solicita efectuarea CIC de cel putin o luna? Se face dosar precum in cazul mamei?
2. Pt a vedea daca se incadreaza se ia in considerare data nasterii copilului sau data la care solicita CIC de 1 luna?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2013
Nu influenteaza dreptul dvs la stimulentul de instertie nerespectarea acestei prevederi.

Din pacate nu exista niciun tertip si nici nu v-as sugera asa ceva. Daca dvs sunteti cea care optati pentru CIC, iar tatal indeplineste si el conditiile de acordare, atunci conform legii are obligatia de a efectua minim o luna din durata totala pentru care optati dvs. In caz contrar, se va retine indemnizatia aferenta unei luni din totalul CIC. Acest drept nu este insa transferabil.

In luna respectiva dvs puteti fie sa stati in concediu fara plata pentru nevoi personale, fie va intoarceti la lucru si reintrati in CIC dupa ce tatal finalizeaza partea lui de CIC.

Prevederea nu se aplica daca nu indeplinesc ambii parinti conditiile de acordare si nici pentru copii nascuti anterior datei de 1 martie 2012.

OUG 111/2010 - art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024