ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


In perioada concediului medical se poate mari salariul ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sotul meu lucraza la ANL ( bugetar ). A fost in concediu medical 3 luni, din 01.05.2014 - 31.07.2014. In luna iunie 2014 a primit acasa decizie de marire a salariului incepand cu data de (06.06.2014 nu 01.06.2014)??. Lichidarea lunii iunie care a fost platita in 12.07.2014 a fost cu salariul vechi, cel din mai, la fel si adeverinta de venit solicitata pentru comisia medicala.
Explicatia a fost ca fiind in concediu medical, nu se mareste salariul. Si atunci decizia de ce a mai fost emisa si trimisa????, este corect ? cand esti in concediu medical nu ai acelesi drepturi ca toti salaritii ci CIM ?

Carmen Nomicos
 User  Carmen Nomicos
a intrebat la 14 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului C Cosmina la 21 Iul. 2014
Este suspendare de drept a contractului individual de munca, in baza codului muncii republicat, documentul justificativ fiind certificatul medical emis de medic. Faptul ca nu se opereaza in Revisal nu inseamna ca nu reprezinta suspendare, atentie foarte mare. Registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal) este exact asta: un registru de evidenta, El nu da valoare juridica unei operari in Revisal. Ca nu se opereaza in Revisal suspendarea, este cu totul alta poveste, dar nu il scote din categoria suspendarilor.

HG 500/2011 prevede ca NU se opereaza in Revisal suspendarile pe baza certificatelor medicale, nu ca certificatele medicale nu suspenda contractul de munca. Atentie cum le interpretati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
C Cosmina
 User C Cosmina
a raspuns userului Carmen Laza la 21 Iul. 2014
In REVISAL nici macar nu am art 50 lit b, pentru suspendare, si daca as vrea sa-l suspend cu varianta asta, asa cum spuneti ca trebuie facut.
Deci sa inteleg ca HG 500/2011 nu prea se aplica?
Si daca nu am acest art si litera in revisal, cum altfel sa suspend contractul si in baza a ce?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Carmen Laza
 User Carmen Laza
a raspuns userului C Cosmina la 21 Iul. 2014
Contractul de munca este suspendat conf art 50(b) din CM, doar ca aceasta suspendare nu se transmite in revisal conf Art 3 (2) h.din HG 500/2011, prin urmare nu puteti modifica salariul decat la momentul incetarii suspendarii, cu prima zi de reactivare a contractului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
C Cosmina
 User C Cosmina
a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2014
Conform HG 500/2011 art. 3, alin. (2), litera h). certificatele medicale nu constituie suspendare a CIM.
Art. 50, litera b) spune insa ca da. Sau cel putin art. 50 din codul muncii se refera la concedii pentru incapacitate temporara de munca, adica eu nu inteleg direct certificate medicale.
Dvs. cum interpretati aceasta situatie.
Va intreb pt. ca la 1 iulie 2014 cand a fost majorarea obligatorie a salariului prin lege la 900 lei brut, am avut 2 pers cu certificat medical. Una a avut pt. incapacitate temporara de munca (codul 01) si una pt risc maternal (codul 15). Contractele lor nu sunt suspendate, doar foile de boala inregistrate in program (conform HG 500/2011 art. 3, alin. (2), litera h).). Mentionez ca modificarea nu o puteam face in termen de 20 de zile la niciunul, avand certif. med care depasesc si aceasta data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Iul. 2014
Art. 49
............
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
.........
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Iul. 2014
Este corect sa nu se modifice salariul in timpul concediului medical, acest lucru este prevazut chiar de codul muncii. Concediul reprezinta perioada de suspendare a raportului de munca in baza certificatului medical iar pe perioada suspendarii se vor suspenda toate termenele ce au legatura cu incheierea, executarea, modificarea sau incetarea CIM, cu exceptia incetarilor de drept.

De asemenea, salariul pentru munca prestata in luna iunie nu trebuia majorat, majorarea salariului minim se aplica de la data de 1 iulie. Inteleg ca sotul este in continuare medical, desi dvs spuneti ca "a fost".

Decizia nu este corect intocmita cat timp el se afla in perioada de suspendare. Decizia se putea intocmi incepand cu data revenirii din medical. Nu are in perioada medicalului acelasi drepturi ca salariatul aflat la munca, avand contractul suspendat. Nu primeste salariu ci indemnizatie medicala, de exemplu. Nu primeste tichete de masa sau cadou, daca este cazul, de exemplu. Nu se afla la lucru, nu desfasoara activiate, nu i se modifica CIM la fel ca altor salariati al caror CIM nu este suspendat.

Alte intrebari despre Concedii