ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate beneficia de concediu medical atat ca si angajat cat si PFA?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In situatia in care o angajata cu CIM la o firma de aprox 5 ani devine si PFA in acelasi timp :

1. Poate beneficia de concediu de maternitate (126 zile concediu medical) din ambele parti, atat ca si angajat cat si ca PFA? Ce trebuie facut in acest sens pentru a beneficia de concediu medical din ambele parti?

2. La cat timp de la infiintare PFA poate beneficia de concediu crestere copil? Avand in vedere ca este si angajata? Influenteaza cu ceva faptul ca este si angajata sau este neaparat nevoie sa obtina venituri pe PFA pentru o anumita perioada pentru a se lua in calcul si veniturile din PFA?

Va multumesc!


Adaugata in: Concedii
Z X
 User  Z X
a intrebat la 07 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului z x la 08 Iul. 2014
Nu este obligatoriu sa treaca 12 luni, dupa cum am spus nu are nicio relevanta acest lucru. Numai daca realizati venituri exclusiv ca PFA atunci se schimba situatia, altfel nu. Puteti realiza venituri si intr-o singura luna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Z X
 User Z X
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Iul. 2014
Ma intereseaza daca este nevoie sa obtina venituri din PFA pe ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului pentru a putea cumula veniturile obtinute din PFA cu cele obtinute ca si salariat. Sau nu este neaparat nevoie sa treaca cele 12 luni pentru a le putea cumula? Nu stiu daca veniturile obtinute din PFA se iau in calcul in conditia in care sunt obtinute doar pe cateva luni, si nu 12 luni. Persoana vrea sa cumuleze cele doua venituri atat pe cele obtinute din PFA cat si pe cele din salariu pentru a obtine o suma mai mare.

Va multumesc mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Iul. 2014
Concediul de maternitate, la fel ca alte concedii medicale, se acorda daca s-a retinut si virat contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii medicale si cat timp are un stagiu minim de cotizare de o luna in ultimele 12 anterioare. Va beneficia de indemnizatie de la locul de munca, dar nu si ca PFA, atat timp cat pentru acest statut nu a platit contributia necesara.

Nu are nicio importanta cand a infiintat PFA-ul. Concediul crestere copil se acorda in baza veniturilor nete realizate in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, profesionale sau din activitati impozabile sau venituri asimilate (somaj, concedii medicale, alt CIC etc.). Este necesar sa aiba venituri pe PFA ca sa le poata include in calculul indemnizatiei pentru crestere copil. PFA-ul va trebui obligatoriu suspendat, atentie foarte mare, anterior solicitarii indemnizatiei si intrarii in CIC. Pentru ca la dosarul pentru indemnizatie va trebui sa faca dovada suspendarii activiatii profesionale, prin documente.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton violeta Georgescu George Andreescu Viviana Serni adriana iancu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024