ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Abateri disciplinare repetate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este corect, din punct de vedere legal, sa se incheie un act aditional cu angajatii in care sa se specifice ca la un anumit nr de abateri disciplinare, insotite de avertisment scris, va fi incetat contractul de munca?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Catalina Marinescu
 User  Catalina Marinescu
a intrebat la 27 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului sebastian branzan la 29 Aug. 2014
Nu este prevazut in niciun act normativ sau lege ca salariatul nu poate fi concediat disciplinar chiar si dupa un singur avertisment scris. Daca dvs stiti ceva ce noi nu stim, va rog sa indicati actul normativ care prevede acest lucru. Pana atunci, angajatorul este cel care decide care sunt faptele considerate abatere la nivelul unitatii, pe langa cele prevazute normativ de tipul refuzului de a participa la control medical, si tot el stabileste sanctiunea aplicabila pentru fiecare fapta savarsita de catre salariat. Mai mult, el poate dispune direct concedierea salariatului, mai ales daca sunt fapte mai grave.

Aveti grija cu articolele din Codul muncii, pentru ca cel indicat de dvs nu se refera nici pe departe la abatere disciplinara, ci art. 248 (3) contine aceasta prevedere.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Sebastian Branzan
 User Sebastian Branzan
a raspuns la intrebare la 28 Aug. 2014
Avertismentul scris este cea mai usoara forma de sanctionare, aplicabila in cazul sanctiunilor minore, astfel incat chiar si dupa aplicarea mai multor astfel de sanctiuni nu se poate aplica cea mai drastica sanctiune disciplinare - desfacerea CIM , fiind destul de evidenta pentru o instanta de judecata intentia angajatorului de a evita desfasurarea unei proceduri disciplinare care necesita o nota explicativa din partea celui vizat. Daca aveti un salariat care periodic are abateri de la disciplina muncii, puteti efectua o cercetare disciplinara prealabila in pasii prevazuti de noul cod al muncii destul de usor, apoi sa aplicati o sanctiune disciplinara pecuniara (5-10% pe 1-3 luni) ,iar in cadrul deciziei de sanctionare puteti insera prevederea ca `` la urmatoarea abatere disciplinara a salariatului se va proceda la desfacerea disciplinara a CIM`` , lucru de care va puteti folosi ulterior. Totusi, aveti in vedere ca in conformitate cu art. 148 (3) ``Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.`` . Astfel, nu va puteti folosi de sanctiunile mai vechi de 12 luni ca fiind un ``cazier`` disciplinar in emiterea unei decizii de desfacere CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Catalina Marinescu la 27 Aug. 2014
Angajatorului nu are voie să sancționeze un salariat, cu excepția avertismentului scris, fără a conduce o cercetare prealabilă. Din păcate, această interdicție nu este respectată de multe ori și aproape de fiecare dată duce la pierderea cazului ?n instanță și ?n cele mai rele cazuri la reintegrarea la locul de muncă și plata tuturor salariilor retroactiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Profesional New Consult la 27 Aug. 2014
Aceste prevederi sunt introduse in RI. As dori sa stiu daca in cazul unor abateri disciplinare repetate, sanctionate cu avertisment scris, este posibil sa se inceteze contractul de munca fara a se mai desfasura cercetarea disciplinara. Acesta ar fi si motivul pt care se doreste incheierea unui act cu fiecare salariat in parte, pt a se intelege foarte clar care sunt consecintele abaterilor disciplinare. Din cate am citit eu avertismentul scris este singura sanctiune care nu necesita desfasurarea procedurii de cercetare disciplinara.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Profesional New Consult
 User Profesional New Consult (Consilier Juridic, Profesional New Consult)
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2014
Conform Codului Muncii, privit "stricto sensu" art. 17, alin. 5, ne indica ca orice modificare a unuia dintre elementele de la art. 17, alin.3 literele a-n poate fi efectuata prin act aditional, pe cale de consecinta doar acele elemente ale cim, pot fi modificate prin act aditonal, nicidecum cele relatate de dvs.
Parghia cea mai corecta pe care o aveti la indemana in cazul acestor prevederi pe care doriti sa le inserati este Regulamentul de Ordine Interioara sau CCM, este cel mai corect sa inserati o asemenea prevedere, aceste documente oricum produc efecte pentru toti angajatii, prezenti si viitori.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024