ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract individual de munca si contract colectiv de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

Am niste nelamuriri in legatura cu relatia CIM - CCM.


1. Daca CCM creeaza drepturi in plus fata de CIM, angajatul beneficiaza si de aceste drepturi, da?
2. Prin CCM pot fi reduse drepturile negociate anterior prin CIM?

de exemplu (1):
CIM, incheiat inainte de CCM, prevede ca se acorda 10% spor vechime.
CCM spune ca sporul de vechime este de maxim 5%. Care prevedere se aplica?

de exemplu (2):
CIM prevede ca pentru orele suplimentare se adauga un spor de 100%
CCM incheiat ulterior prevede ca pentru orele suplimentare se adauga un spor de 85%

3. Care este situatia daca chiar angajatul care a fost ales reprezentant al salariatilor, semnatar CCM este in aceasta situatie?

4. Daca prin incheierea unui CCM nu este posibil restrangerea drepturilor negociate prin CIM in nici un caz, care este temeiul legal ce poate fi invocat?

Va multumesc.

Andrei Mare
 User  Andrei Mare
a intrebat la 26 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Mare
 User Andrei Mare
a raspuns userului Andrei Mare la 27 Mar. 2014
Am greÅŸit la vechime:

5 ani - 4%
8 ani - 6%
10 ani 8%
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Mare
 User Andrei Mare
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mar. 2014
Vă mulţumesc pentru răspuns.

Ca şi o ultimă ?ntrebare vă scriu o situaţie:

O persoană ?ncheie cu o societate comercială, ?n 2011, un CIM. ?n 2012 este ?ncheiat un act adiţional la CIM, ?n care este prevăzut un spor de vechime de 10% (are 14 ani vechime).

?n 2013 intră ?n vigoare CCM care stabileşte că pentru vechime ?n muncă sporul este:
5 ani - 4%
10 ani - 6%
10 ani 8%

Ce spor va primi angajatul respectiv după intrarea ?n vigoare a CCM?

Vă mulţumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andrei Mare la 27 Mar. 2014
Nu, nu este nicaieri precizata obligatia modificarii CIM ca urmare a expirarii CCMUN. Dar odata expirat acest act normativ, cat timp prevederlie lui nu se regaseau in CCM aplicabil la acel moment, atunci nici clauzele lui nu se mai aplica. Nu aveti un alt CCMUN care sa prevada alte drepturi si care sa impuna acordarea lor diferita, la alte nivele. CCM si CIM nu pot contine drepturi inferioare legii, in mod obligatoriu, iar la incheirerea CIM se va respecta CCM, cat si pe parcursul derularii lui. De aceea apare acel paragraf in contract. CCM se poate modifica si pana la eliminarea sporului, caz in care el nu se va mai acorda, si va fi scos din contract chiar si prin act aditional. Dar implicit se aplica CCM.

CIM se modifica prin act aditional, din speta dvs nu imi pot da seama daca s-a facut sau nu acest lucru. Totodata el se completeaza cu prevderile CCM inregistrat la ITM in urma renegocierii.

Daca reprezentantul nu a fost ales de salariati atunci nu avea ce sa caute la negociere, aici este o eroare a salariatilor care au acceptat acest lucru. Fiind confidentiala in fata angajatorului aceasata alegere, el nu se poate implica in decizia salariatilor privind reprezentantii.

Daca se incheie act aditional la CIM se poate trece un spor si mai mic de 5%. Din ce spuneti dvs reiese ca acela ar fi un maxim, deci nu poate fi depasit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Mare
 User Andrei Mare
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mar. 2014
Bună ziua,

Vă mulţumesc pentru răspunsurile date.

Am mai contactat şi alte persoane cu aceste ?ntrebări şi majoritatea au zis că prin CCM nu se poate elimina un spor fixat sau remuneraţia fixată pentru orele suplimentare dintr-un CIM negociat anterior direct de către părţi.

Dacă luăm ca exemplu ultimul contract colectiv de muncă unic la nivel naţional (care nu mai este ?n vigoare) toate CIM de muncă trebuiau modificate dacă au prevăzut drepturi ?n plus faţă de CCMUN, nu? Sau dacă o persoană de exemplu a negociat cu angajator ?n CIM un spor pt. vechime mai mare dec?t ?n CCMUN pierdea acest spor după ieşirea contractului din vigoare? Pare absurd.

Şi dacă se pune problema că salariatul respectiv nu a votat pentru acel reprezentant al salariaţilor ci pentru o altă persoană?

CIM nu poate avea clauze contrare CCM sau mai puţine drepturi. Legea nu zice nimic despre drepturile ?n plus. Dacă ulterior ?ncheierii CCM se negociază un alt spor pt. vechime prin act adiţional la CIM care este situaţia?

Vă mulţumesc.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Mar. 2014
1. CCM stabileste drepturi si obligatii in baza legilor aplicabile, si care pot fi, in unele cazuri, mai mari decat cele din lege. Pe baza legii, a CCM si RI chiar se incheie CIM. Daca va uitati atent in CIM veti vedea ca exista un paragraf din care reiese destul de clar faptul ca toate clauzele CIM se vor completa cu prevederile CCM sau ale Codului muncii.

2. Se va aplica CCM incheiat ulterior, pe baza lui se va modifica si sporul din contract, cel putin asa ar trebui, in ambele situatii. Tocmai pentru ca exista acel paragraf in CIM de care va mentionam la punctul 1. CCM poate fi modificat prin negociere cu reprezentantii sau sindicatul.

3. Aceeasi ca si pentru restul salariatilor. Nu se face diferentieri in mod normal intre salariatul care a participat la negociere si ceilalti, ar fi discriminatorie. Prevederile se aplica la fel pentru tot personalul.

4. Este posibila cat timp drepturile prevazute de CCM nu sunt inferioare celor din lege, iar in cazul de fata nu sunt. Se respecta legea. Sporul de vechime nu reprezinta o obligatie la nivelul unitatilor private, el se acorda daca apare in CCM, iar sporul pentru munca suplimentare respecta nivelul minim legal de 75%.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024