ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce drepturi are angajatorul fata de o angajata care nu a spus ca e insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

In cazul unei angajate care se afla in perioada de proba si care la angajare nu a declarat ca este in sarcinata si nici pe adeverinta acesteia nu era specificat acest fapt, ce drepturi are angajatorul?

Profilul firmei presupune munca fizica si daca stiam ca este insarcinata sigur nu o angajam, si nu din reavointa ci pur si simplu pentru ca nu face fata si este foarte greu sa-i gasim de lucru, iar ca si nou angajata este si mai dificil.

Ar fi legal sa o concediem in perioada de proba pe acest temei, ca nu ne-a informat (si daca nu reusim sa-i gasim un loc)?


Adaugata in: Concediere
Pop Anastasia
 User  Pop Anastasia
a intrebat la 06 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Aug. 2014
Dna Pop, greseala este si a medicului de medicina muncii care a realizat examenul obligatoriu la angajare. Pentru ca din fisa de aptitudini trebuia sa reiasa ca nu este apta pentru a indeplinti activitatiile respective, cele care necesita mult efort fizic, fiind insarcinata. Daca si medicul a trecut cu vederea atunci nu si-a facut treaba bine. Rolul examenului medical la angajare este tocmai acesta, de a evita situatiile nedorite. Iar in baza acelei fise se putea recurge chiar la concediere cu art. 61 c), ea beneficiind de un preaviz.

Chiar daca incetarea va avea loc in baza art. 31 (3) prin notificare, cat timp are stagiul minim de cotizare legal, ea poate intra in somaj. Iar din somaj va putea apoi intra in concedii medicale necesare si ulterior in concediu crestere copil, daca indeplineste conditiile.

Incercati sa vorbiti cu ea si sa ii redati posibilitatile ei din punct de vedere legal.

Inca un lucru: daca intre timp ati primit comunicarea ei scrisa referitoare la sarcina, asa cum prevede legea, dar nu ii puteti schimba conditiile de lucru astfel inca sa nu fie expusa riscurilor, salariata poate intra in concediul pentru risc maternal de pana la 120 de zile sau chiar si in concediu medical obisnuit, fara legatura cu sarcina, pana cand va putea intra in concediu prenatal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Violeta Dima la 11 Aug. 2014
Dna. Dima, intr-un aspect ii dau dreptate domnului Georgescu, si anume acela ar respectarii legii. Angajatorul este pus intr-o situatie dificila pentru ca pe de o parte nu poate cere teste de sarcina la angajare si pe de alta activitatea firmei o supune la riscuri. Poate apela la incetarea prin notificare scrisa cat timp nu are o comunicare scrisa a angajatei privind sarcina, insotita de dovada medicala asa cum prevede legea. Este importanta si partea umana, insa angajatorul iese in pierdere pentru ca tine ocupat un post pe care nu exista productivitate suficienta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului GEORGE-VALENTIN GEORGESCU la 11 Aug. 2014
Atentie mare dl. ing. Gerogescu, exista anumite lucruri pe care angajatorul este obligat sa le respecte chiar daca salariata nu anunta in scris angajatorul referitor la sarcina ei, si anume asigurarea conditiilor de lucru in asa fel incat sa nu fie expusa riscurilor si realizarea raportului de risc. Vedeti OUG 96/2003.

Angajat nu poate fi concediata pe motivul sarcinii asa cum ati precizat, dar nu poate fi nici respinsa la angajare ca urmare a acestui aspect, pentru ca este vorba de discriminare. Aceasta interdictie o regasiti chiar in legislatie. Angajatorul nu are voie sa solicite teste de sarcina sau medicale care sa arate daca salariata viitoare este sau nu insarcinata atunci cand face angajarea.

In final am sa va rog sa nu mai postati raspunsuri care sa contina aprecieri la persoana altor utilizator sau credintele lor, pentru ca vor fi sterse pe viitor, existand o politica pe site referitoare la aceste tipuri de mesaje.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Violeta Dima
 User Violeta Dima
a raspuns userului GEORGE-VALENTIN GEORGESCU la 11 Aug. 2014
Apreciez raspunsul d-voastra prin arta de a raspunde obiectiv si totodata respectuos, dand astfel posibilitatea continuarii unui dialog. Indiferent de pozitia pe care o avem, angajat sau angajator, supletea luarii unei decizii respectand niste valori personale si totodata si general-umane cred ca ajuta la pastrarea unui echilibru in propriile vietii dar si in climatul din cadrul firmei in care lucrez/o gestionez. A arata angajatilor d-voastra ca tineti cont si de niste considerente umane in luarea unei decizii asigura respectul si loialitatea din partea acestora si totodata, o mai buna comunicare. Chiar daca, nu exista nici o sansa ca acesta femeie sa ramana in cadrul firmei, efectuand sarcini pe masura conditiei ei fizice, cel putin ajutati-o sa se simta respectata si sustinuta prin consiliere in a integra aceasta schimbare in viata ei.

Cu respect,

Violeta Dima
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
George-valentin Georgescu
 User George-valentin Georgescu
a raspuns userului Violeta Dima la 11 Aug. 2014
Doamna Dima,
Se intelege ca dumneavoastra sunteti o femeie religioasa si muncitoare, dar de asemenea se mai intelege ca nu ati fost pusa niciodata in postura de a lua o decizie din calitatea de angajator. Dumneavoastra ati fost, cel mai probabil, toata viata angajata. Se vede din cum puneti problema. Din punctul de vedere al angajatorului, al celui care are o afacere din care trebuie sa scoata bani pentru angajati, pentru dari la stat si sa si traiasca din ce ii ramane, lucrurile se vad putin altfel. Mila nu mai are aceeasi masura. Esti obligat sa faci ce iti spune legea sau esti restrictionat de lege in luarea anumitor masuri. Legea spune ca nu poti concedia o salariata pentru ca este gravida. Dar, legea obliga salariata sau viitoarea salariata sa aduca la cunostinta angajatorului ca are o sarcina in evolutie, tocmai pentru ca acesta sa stie si sa nu o puna la munca ce necesita efort fizic ce ar putea influienta evolutia normala a sarcinii. Asadar, fiind in perioada de proba pentru un anumit post, care va solicita depunerea de munca fizica bruta, angajatorul poate decide ne-incadrarea in campul muncii pentru respectiva persoana, tinand cont de cele descrise mai sus si de prevederile legale in vigoare.

Cu stima,
ing. George Georgescu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Violeta Dima
 User Violeta Dima
a raspuns la intrebare la 11 Aug. 2014
Inainte de a lasa furia sau iritarea sa va ghideze, apelati si la o reflectare empatica asupra situatiei acestei femei. Ganditi-va ca in aceasta stare este vulnerabila si deja o decizie din partea d-voastra va afecta doua vieti. Cel putin stati de vorba cu ea si vedeti ce resurse are. Stati de vorba si cu colegii ei sau alti responsabili de la firma si vedeti cum o puteti ajuta, respectandu-i drepturile si demnitatea ei ca fiinta umana. O rugaciune spusa cu credinta va poate ajuta mai mult decat auto-indreptatirea pe care o cautati prin sfaturi in domeniul legislatiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 06 Aug. 2014
Salariata avea obligatia sa va anunte in scris situatia ei, respectand normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca precum si toate normele legislative in vigoare.Daca nu a facut-o nu aveti nicio obligatie.
Pe de alta parte, Codul muncii da dreptul angajatorului, in timpul perioadei de proba (maxim 120 de zile pentru functiile de conducere), de a dispune incetarea contractului individual de munca printr-o simpla notificare in acest sens, fara a fi necesara motivarea ei.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024