ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediere cu Art. 61, lit. d)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

In cazul unui angajat cu contract pe perioada nedeterminata, care nu se mai afla in perioada de proba si care nu mai corespunde profesional locului de munca incadrat i se poate desface CIM conform art 61. lit. d pe baza unei evaluari scrise a responsabilului direct si fara intocmirea unei comisii?

Mentionez ca acest angajat a fost deja redistribuit pe un post vacant ce corespunde cu pregatirea lui profesionala si nu a reusit sa faca fata nici acolo.

Adaugata in: Concediere
Pop Anastasia
 User  Pop Anastasia
a intrebat la 05 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pop Anastasia
 User Pop Anastasia
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Nov. 2013
Va rog sa-mi specificati articolul (este suficienta si legea) unde este precizat ca in cazul concedierii pentru necorespundere pe post este suficienta o evaluare inlocuind etapa cercetarii de catre o comisie.

Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pop Anastasia
 User Pop Anastasia
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Nov. 2013
Acea adresa catre AJOFM prin care solicitam sprijin pt redistribuirea angajatului ce nu mai corespunde pe post si caruia nu mai avem sa-i oferim alt post, trebuie trimisa numai in cazul concedierilor colective sau si atunci cand e vorba de o persoana?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Pop Anastasia la 07 Nov. 2013
Propunerea de post alternativ se face prin notificarea de preaviz si incetare, pe care o primeste inainte de intrarea in preaviz, si nu in timpul preavizului. Daca refuza in termenul mentionat, preavizul va curge conform legii. Totodata, ar trebui sa i se dea salariatului posibilitatea de a contesta rezultatele evaluarii, daca considera ca nu sunt in concordanta cu realitatea. Iar daca dupa contestare rezultatele de mentin, mergeti mai departe cu pasii redati.

Ceea ce redati la punctul 6 nu este nicaieri prevazut in lege, cel mult poate sa apara astfel in RI al unitatii. Daca pe noul post va avea o noua perioada de proba asa cum permite legea, dar pe parcursul sau la finalul ei se constata ca salariatul tot nu face fata, se poate dispune incetarea exclusiv prin notificare scrisa, fara motivare si preaviz, cf. art. 31 (3), si fara sa mai fie necesara evaluarea profesionala.

In rest este in regula.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pop Anastasia
 User Pop Anastasia
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Nov. 2013
Multumesc de raspuns!
Doresc sa-mi confirmati daca procesul de mai jos este corect si legal in cazul concedierii cu art 61, lit. d) atunci cand angajatul nu se mai afla in perioada de proba:
1-responsabilul identifica angajatul care nu se mai potriveste pe post si ii intocmeste fisa de evaluare.
2-angajatul este informat despre rezultatul evaluarii si i se face o informare in care este precizat termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare incepand cu data evaluarii.
3-se are in vedere Art. 62 alin. 1 conform caruia decizia de concediere se face in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii, deci preavizul va coincide cu aceasta perioada.
4-In perioada preavizului angajatului i se propune loc de munca vacant ce corespunde cu pregatirea lui profesionala, daca exista la momentul respectiv.
5-Angajatul are termen 3 zile lucratoare sa se decida (Art. 64 alin. 3).
6-Daca angajatul accepta noul post, instiintarea pentru pentru concediere se anuleaza si in termen de 1 luna se va face a doua evaluare, iar daca angajatul nu corespunde nici pe acest post, se reia procesul de la punctul 1.
7-Daca angajatul nu accepta alt post, acesta va sta in preaviz si se va face decizia de concediere la finalul perioadei de preaviz si dupa notificarea cazului catre AJOFM.
8-Dk nu sunt locuri vacante din start, angajatul va sta in preaviz si se va face decizia de concediere la finalul perioadei de preaviz si dupa notificarea cazului catre AJOFM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2013
Modalitatea de derularea evaluarii performantelor salariatului se stabileste prin Regulament Intern, impreuna cu criteriile pe baza carora se face evaluarea salariatului respectiv. Nu este obligatorie alcatuirea unei comisii.

In cazul concedierii pe motivul necorespunderii profesionale salariatul beneficiaza de preaviz de minim 20 de zile lucratoare conform legii, iar angajatorul are obligatia de a solicita ajutorul AJOFM pentru reincadrarea lui, in cazul in care nu exista alte posturi vacante la nivelul unitatii pe care ar poutea fi mutat.

Alte intrebari despre Concediere