ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie in timpul preavizului de concediere individuala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara
Un angajat cu functie de conducere a semnat instiintarea prin care angajatorul ii acorda un preaviz de 20 de zile lucratoarevin cazul restructurarii postului,cu mentiunea ca prezenta in unitate nu este necesara doar in scopul de predare a inventarului, pentru clarificarea notei de lichidare, si pe perioada preavizului angajatul va fi platit. Dupa 15 zile de preaviz, angajatul vine si isi depune demisia invocand acordul partilor, adica la zi, fara preaviz. Daca demisia se aproba la zi este corect? Daca demisia se aproba cu cu preavizul mentionat in RI si CCM, in CIM de 45 de zile lucratoare pentru functii de conducere, este corect?
Multmesc .
Cu stima.

Elisabeta Gros
 User  Elisabeta Gros
a intrebat la 11 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elisabeta Gros la 14 Nov. 2014
Daca el solicita incetearea cu acordul partilor si angajatorul nu este de acord cu solicitarea lui i se poate respinge, pentru ca angajatorul nu poate transfora el aceasta cerere in demisie. Ar trebui ca odata cu refuzul incetarii cu acordul partilor venit din partea angajatorului, salariatul respectiv fie sa ramana in preavizul deja acordat pana la finalizarea lui, fie sa isi depuna demisia cu sau fara preaviz, in functie de situatia cu care se confrunta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elisabeta Gros la 14 Nov. 2014
Angajatul poate demisiona la zi doar in cazul in care anagajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale, este posibil acest lucru. Caz in care ramane demisie cu 81 (8), daca pe documente scrie "Demisie" si nu "Incetare cu acordul partilor".
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Nov. 2014
Ramane la latitudinea angajatorului. Demisia nu se aproba de catre angajator pentru ca atunci ar deveni acordul partilor.
Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz in cazul demisiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Gros
 User Elisabeta Gros (Asistent manager, SC Complex Hotelier Germisara SRL)
a raspuns userului adriana iancu la 12 Nov. 2014
Multumesc, dar nu m-am lamurit cu acel prin urmare, poate angajatul sa beneficieze de doua preavize - in acest caz aratat de mine - primul acordat de angajator iar atunci cand el solicita Incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor conform art. 55. b si i se aproba 81.4 cu efectuarea preavizului de 45 de zile, sau ramane la latitudinea angajatorului ? Nu am mai intalnit un astfel de caz.
Multumesc inca o data,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Nov. 2014
Demisia
Art. 81Codul muncii
(1) Prin demisie se ?nţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului ?ncetarea contractului individual de muncă, după ?mplinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să ?nregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a ?nregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi ?n contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut ?n contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să ?şi producă toate efectele.
(6) ?n situaţia ?n care ?n perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă ?ncetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu ?şi ?ndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Art. 55 Codul muncii
Contractul individual de muncă poate ?nceta astfel:
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
Incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor ? art. 55 lit. b) Codul muncii reprezinta modalitatea cea mai onorabila de incetare a raporturilor de munca, si presupune realizarea acordului de vointa intre angajat si angajator in ceea ce priveste terminarea contractului individual de munca.
Prin urmare

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton George Andreescu Viviana Serni Gratiela Petrescu Ioana Popa alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024