ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Este legala Concedierea pt inaptitudine fizica a unui angajat apt conditionat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

In cazul unui angajat cu probleme de sanatate multiple ce ocupa un post ce presupune munca fizica, iar angajatul in mod cert nu mai face fata, medicul de medicina muncii are retineri in al declara pe angajat inapt in fisa de aptitudine, ci doar apt conditionat. Evident nu se poate contesta decizia medicului, desi probabil ca e posibil sa faca o confuzie intrucat ar declara angajatul inapt doar pt postul respectiv si nu inapt in munca in general. Intrebarea este daca este legal sa se initieze procedura de concediere pentru inaptitudine fizica pornind de la statusul de apt conditionat al angajatului?

Adaugata in: Concediere
Pop Anastasia
 User  Pop Anastasia
a intrebat la 28 Ian. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2016
Odata cu calificativul ??apt conditionat??, medicul ar fi trebuit sa precizeze si recomandari, ex. schimbarea locului de munca, loc ferit de pericole, etc. ??Apt conditionat??, inseamna ca aceasta persoana este apta de munca, insa numai cu respectarea recomandarii prevazute de medic.
Inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit. c) presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea altor activitati corespunzatoare unui alt post.
Art. 61. (cazurile concedierii pentru motive subiective)
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat
Prin urmare, angajatorul nu poate dispune concedierea in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat, a salariatului in privinta caruia in urma examenului medical s-a decis de catre medicul de medicina muncii aptitudinea conditionata in munca, ci va urma recomandarile medicului de medicina muncii.
Codul muncii
Art. 64. [obligativitatea ofertei de redistribuire in munca]
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.



Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024