ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare CIM inainte de expirarea preavizului de demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Avem urmatoarea situatie: un angajat isi prezinta demisia mentionand ca vrea sa respecte termenul de preaviz prevazut in contract (20 de zile lucratoare) el nedorind incetarea mai devreme a CIM deoarece urmatorul CIM il va semna cu incepere de la data de 30 martie si nu doreste sa aiba intreruperi in activitate. Deci, in demisie, el precizeaza clar ca doreste incetarea abia in data de 30 martie.
In aceasta situatie, ii este premis angajatorului sa renunte in totalitate sau partial la teremnul de preaviz in cazul demisiei, tinand seama ca potrivit prevederilor legale acest termen este stabilit in beneficiul angajatorului?
Adica poate angajatorul sa dispuna incetarea CIM cu data de 16 martie sa zicem si in acest fel sa ii produca angajatului o intrerupere de 2 saptamani a vechimii in munca?

Va multumesc anticipat pentru raspuns !

Matei Radu
 User  Matei Radu
a intrebat la 27 Feb. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 18 Mar. 2015
Trebuie sa respectam prevederile legale.
Codul muncii
Art. 81.(definitia legala, procedura si efectele demisiei)
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Matei Radu
 User Matei Radu
a raspuns userului matei radu la 13 Mar. 2015
Revin cu rugamintea de a imi oferi un raspuns la problema ridicata.

Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Matei Radu
 User Matei Radu
a raspuns userului adriana iancu la 02 Mar. 2015
Corect. Poate renunta pentru ca termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut in beneficiul angajatorului, pentru a putea sa isi caute un inlocuitor. Daca nu are nevoie de acest termen, poate renunta la el si poate dispune incetarea CIM.

Cum ramane insa - in acest caz special in care angajarea la urmatorul loc de munca are loc peste o luna - cu drepturile salariatului care va ramane cu o intrerupere in vechime si care poate fi afectat: de pilda nu poate primi concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani pentru ca nu a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni anterior nasterii ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Mar. 2015
Da, angajatorul poate renunta total sau partial la perioada de preaviz in cazul demisiei unui angajat

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024