ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Reduceri de personal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As dori sa stiu procedeul legal de reduceri de personal din motive financiare, cum trebuie sa procedez dupa noul Cod?
Va multumesc.

Adaugata in: Concediere
Alina Ardelean
 User  Alina Ardelean
a intrebat la 02 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Liliana Ladaru la 20 Aug. 2012
Este hotarare AGA - ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR, nicidecum a administratorului. Acesta nu are neaparat si rolul de asociat al companiei / firmei in cauza. Se vor nominaliza salariatii in adresa catre ANOFM.

Numai in cazul concedierilor colective se aplica obligatia de a informa salariatul referitor la posturile vacante, nu si in cazul celor individuale, am mentionat deja aceste detalii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Liliana Ladaru
 User Liliana Ladaru
a raspuns la intrebare la 03 Aug. 2012
Pt. a evita un atac in justitie, e bine sa intocmiti o hotatrare a administratorului societatii de desfiintare a posturilor respective. Atentie: NU nominalizati in hotarare persoanele a caror posturi se desfiinteaza!
In notificarea de preaviz e bine sa mentionati indisponibilitatea societatii de a acorda alte posturi conform pregatirii profesionale.
Decizia de concediere trebuie sa fie foarte bine motivata in fapt (de ce se desfiinteaza postul) si de drept (in baza carui art. se face concedierea - in cazul concedierii individuale art.65 - Lg.53/2003 Codul Muncii).
Daca desfiintati mai multe posturi, e bine sa faceti o adresa de informare catre AJOFM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2012
Aveti si varianta concedierii salariatilor pe motive economice, caz in care pasii ar fi urmatorii:

Notificati, in scris, angajatul referitor la desfiintarea postului, acordandu-i preavizul legal de minim 20 de zile lucratoare, stabilit de Codul muncii republicat pentru astfel de situatii. Intocmiti tot atuni, odata cu notificarea, si decizia de concediere individuala, decizie ce va contine in mod obligatoriu motivele concedierii (desfiintarii postului) precum si durata preavizului acordat.

Pentru situatiile de concediere individuala decizia nu trebuie sa contina criteriile de stabilire a ordinii de prioritati asa cum prevede art. 69 alin. (2) lit. d) din Codul muncii si nici lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate, angajatorul neavand obligatia de a-i oferi un alt post. Totodata, la concedierea individuala nu exista obligatia angajatorului de a include salariatul intr-o forma de pregatire profesionala cu scopul de a ocupa un alt post in cadrul aceleiasi companii.

Atat notificarea cat si decizia de concediere le veti inmana salariatului, acesta semnand pentru primirea lor, sau le expediati prin posta, cu scrisoare cu recomandata. Decizia de concediere isi va produce efectele de la data comunicarii ei, adica de la data la care salariatul va semna pentru primirea ei.
Contractul de munca va inceta dupa scrurgerea perioadei de preaviz, iar decizia va fi operata in Revisal si transmisa catre ITM in ziua incetarii, conform HG 500/2011.

Salariatul va putea contesta decizia de concediere in termen de 45 de zile de la data comunicarii acesteia, tribunaulul fiind cel care va putea solutiona un eventual litigiu.

Daca in contractul colectiv de munca aplicabil (la nivel de ramura sau unitate) exista prevederi referitoare la reducerea programului de lucru pe durata preavizului, in astfel de situatii, precum si la acordarea unor salarii compensatorii, se vor acorda salariatului toate aceste drepturi.

Situatia sta un pic altfel in cazul concedierilor colective, caz in care se vor respecta prevederile art. 68 - 74 din Codul muncii republicat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2012
Puteti, daca doriti sa mai pastraiti angajatii si sa nu treceti imediat la desfintari de posturi, sa recurge la masura reducerii temporare a activitatii pe motie econmice, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza al angajatului. Iar daca aceasta reducere se va extinte pe o perioada mai mare de 30 de zile lucratoare, veti putea modifica programul de lucru de la 5 la 4 zile, cu reducerea corespunzatoare a indemnizatiei. O astel de masura se traduce prin suspendarea contractului de munca, ca urmare a intocmirii unei decizii in acest sens. Suspendarea se va opera in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, prima zi in care salariatul se va afla in reducere temporara.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
.................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Radu Anton violeta Georgescu G Stancu alexei delimart Viviana Serni