ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu crestere copil pentru 1 an


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O salariata face cerere pentru crestere copil pentru un an de zile dar dupa ce intra se razgandeste si doreste sa stea in crestere copil pe o perioada de 2 ani,Cum se procedeaza in acest caz?

Adaugata in: Concedii
Mihaela Brumaru
 User  Mihaela Brumaru
a intrebat la 03 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PAUL ROBITU la 26 Apr. 2012
Nu poate fi modificata pe parcursul acordarii dreptului, adica nu poate fi modificata din 1 an in 2 sau invers inainte de terminarea perioadei. Dupa incetarea concediului de 1 an, salariata poate solicita pentru al doilea an concediu fara plata, are acest drept. Totodata, cel de al doilea an poate fi solicitate de catre tata, sub forma concediului crestere copil cu plata indemnizatiei, daca indeplinste conditiile de acordare si doreste acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Robitu
 User Paul Robitu
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Apr. 2012
Doamna Popa,
Ati raspuns nu de mult timp la o intrebare similara. In raspuns ati mentionat, si sunt de acord cu cele mentionate de dumneavoastra in acel raspuns, ca salariata, daca doreste sa ramana in concediu de crestere a copilului in al doilea an, ar trebui sa solicite concediu fara plata de la angajator. Este dur, dar "optinunea beneficiarului pentru concediu crestere copil - pe 1 an sau 2 ani - se face in scris si nu poate fi modificata pe parcurusul acordarii drepturilor".
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2012
Cred ca trebuie sa va adresati Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala in raza careia aveti domiciliul, care este cea mai indicata sa va spuna cum interpreteaza autoritatea competenta sintagma : Op??iunea beneficiarului ... se exprima ??n scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Personal, apreciez ca nu exista posibilitatea ca beneficiarul acestui drept sa isi schimbe, la maniera expusa in intrebare, optiunea exprimata initial. N-ar mai avea rost sa se stabileasca plafoane maxime semnificativ diferite pentru indemnizatie, in functie de optiunea asupra duratei concediului. Intentia legiuitorului este clara : concediu mai lung, indemnizatie mai mica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2012
Da, dar nu cred ca i se acorda prelungirea avand in vedere sa sunt doua moduri diferite de calcul a indemnizatiei. Daca alegea 2 ani de la inceput primea maxim 1200 de lei pe luna, asa cu un an primeste 75% din venituri. Daca s-ar putea prelungi cu inca un an, probabil toate mamicile ar alege varianta cu un an, la inceput ca sa castige mai multi bani, si apoi si-ar prelungi inca un an. Ceea ce nu e corect.
Cred ca , daca abia a depus actele pentru indemnizatie si inca nu a primit-o , se mai poate schimba ceva. Daca deja primeste indemnizatie, nu se mai poate face nimik.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2012
OUG 111/2010 modificata prin OUG 124/2011 stipuleaza ca optinunea beneficiarului pentru concediu crestere copil - pe 1 an sau 2 ani - se face in scris si nu poate fi modificata pe parcurusul acordarii drepturilor. Art. 2 alin. 7 din ordonanta. Astfel ca salariata are doua variante: fie la finalul concediului de 1 an de zile inainteaza o noua cerere pentru acordarea celui de al doilea an si continua concediul crestere copil, fie revine la locul de munca inainte de implinirea varstei de 1 an de catre copil si, la fel, inainteaza o noua cerere pentru concediu crestere copil de pana la 2 ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2012

ART 2 AL 1 SI 7 DINOUG 111/2010

1??ncep??nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, ??n ultimul an anterior datei na??terii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activit????i independente, venituri din activit????i agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia op??ional de urm??toarele drepturi:

aconcediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la un an, precum ??i de o indemniza??ie lunar??;

bconcediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la 2 ani, precum ??i de o indemniza??ie lunar??.


7Op??iunea beneficiarului prev??zut?? la alin. 1 din OUG susmentionata se exprim?? ??n scris, pe baz?? de cerere, ??i nu poate fi schimbat?? pe parcursul acord??rii drepturilor.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024